Bănci și Asigurări

Acţionarii Piraeus Bank trebuie să aprobe prelungirea mandatelor Consiliului de Administraţie cu încă patru ani

Cătălin Pârvu, directo­rul general al Piraeus Bank candidează pentru un nou mandat

Cătălin Pârvu, directo­rul general al Piraeus Bank candidează pentru un nou mandat

Autor: Liviu Popescu

07.04.2016, 00:01 384
Consiliul de Administraţie al Piraeus Bank România, una din­tre cele patru bănci cu acţio­nariat elen care activează pe plan local, con­voa­că acţio­narii pe data de 5 mai pentru a vota, printre altele, prelungirea cu pa­tru ani a mandatelor mem­brilor consiliului.

Astfel, Cătălin Pârvu, direc­to­rul general al băncii, dar şi alţi cinci membri ar putea primi încă patru ani în Consiliul de Administraţie, potrivit unui document pu­blicat în Monitorul Oficial.

Totodată, acţionarii vor vota şi numirea unui nou membru în componenţa CA. Piraeus Bank România a fost anul trecut la un pas de vânzare către fondul american de in­vestiţii J.C. Flowers, însă tranzacţia a eşuat. Potenţiala tran­zacţie a căzut după mai multe luni de negocieri, discu­ţiile blo­cându-se după ce oficialii de la Atena au cerut mai mulţi bani pentru vân­zarea băncii de la Bucureşti.

Rămâne de văzut care va fi strategia gru­pului grec în privinţa sub­si­diarei din Româ­nia, respectiv dacă merg înainte cu banca sau pregătesc even­tuale alte tranzacţii.

Piraeus Bank ocupa la finele anului 2014 locul 11 în sistemul ban­car cu active de 2 mld. euro. Poziţia grecilor s-a erodat treptat pe par­cursul crizei, pornind de la o cotă de aproape 3% în 2009, atinsă în urma mai multor ani de creditare in­tensă. Piraeus Bank a înre­gistrat în 2015 pierderi de aproape 43 milioane de euro (echivalentul a 191 milioane de lei), faţă un profit brut de 2 milioane de euro în 2014, pe fondul curăţării bilanţului şi al procesului de consolidare implementat de acţionarul elen.

Piraeus Bank a trecut prin momente dificile în 2015, cum ar fi aprecierea francului elveţian în prima lună a anului (Piraeus Bank având atunci 20% din cei 75.000 de debitori cu credite în această monedă), dar şi impactul indirect al crizei datoriei suverane din Grecia (stat în cazul căruia se punea chiar excluderea din zona euro), care au cântărit greu în bilanţul contabil al băncii.

Piraeus are în România circa 11.000 de clienţi activi din rândul companiilor şi încă 150.000 de clienţi de retail.

Banca şi-a propus ca în acest an creditele pentru companii să ajungă la 150-160 mil. euro, dublu faţă de 2014.

Cea mai mare parte a finanţărilor, circa o treime, merg la companiile din comerţ, în timp ce companiile din real estate au circa 20% din credite, iar cele din agricultură circa 5%.

Pe zona de retail, banca are 150.000 de clienţi, dintre care 25.000 sunt persoane care au conturi de salariu deschise la Piraeus.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO