Bănci și Asigurări

Acţionarul elen al Bancpost a contabilizat anul trecut pierderi de 40 de milioane de euro din operaţiunile locale

Bancpost şi-a redus reţeaua de retail la 207 unităţi la sfârşitul anului trecut

Bancpost şi-a redus reţeaua de retail la 207 unităţi la sfârşitul anului trecut

Autor: Marius Oncu

03.03.2014, 20:31 419
Grupul elen Eurobank, acţionarul majoritar al Bancpost, a înregistrat anul trecut o pierdere de 40 de milioane de euro din operaţiunile derulate pe piaţa românească, cu echivalentul a 5 milioane de euro peste nivelul din 2012, potrivit datelor publicate de grup la Atena.

Activele băncii elene în România se situau la sfârşitul anului trecut la 3,85 mld. euro, în scădere cu 6% faţă de luna decembrie a anului anterior.

Eurobank înregistra la finele anului trecut un sold brut de 2,7 mld. euro al creditelor acordate pe piaţa locală, în scădere cu 8% comparativ cu aproape 3 mld. euro în decembrie 2012.

Subsidiarele locale ale Eurobank aveau credite cu întârzieri la plată mai mari de 90 de zile în valoare de 758 de milioane de euro la finele anului 2013. Totuşi, portofoliul de depozite al Banc­post a crescut cu echivalentul a o sută de milioane de euro, la 1,87 miliarde de euro în decembrie.

Veniturile operaţionale s-au situat la 202 milioane de euro, în stagnare fa­ţă de anul anterior. Chel­tuielile ope­ra­ţio­nale au scăzut cu 11%, de la 144 de milioane de euro în 2012 la 129 de milioane de euro anul trecut. De asemenea, Eurobank a amortizat fondul comercial al afacerilor locale cu 10 milioane de euro. Fondul comercial (în engleză goodwill) este diferenţa dintre preţul de achiziţie şi valoarea de piaţă a subsidiarelor locale ale grupului elen, iar amortizarea reflectă o depreciere a investiţiei.

Bancpost şi-a redus reţeaua de unităţi de retail de la 240 de unităţi la sfâr­şitul anului 2012 la 207 uni­tăţi la finele anului trecut. La nivel agre­gat, Eurobank, a treia mare institu­ţie de credit din Grecia, a raportat o pier­dere de 1,15 miliarde de euro pentru anul trecut, faţă de un rezultat negativ de 1,45 miliarde de euro cu un an înainte.

Statul elen controlează 95% din acţiunile Eurobank, după ce banca a fost recapitalizată cu resurse de la fondul elen de stabilitate financiară, din cauza pierderilor înregistrate într-un program de ştergere a datoriilor Greciei.

Eurobank controlează pe piaţa locală Bancpost, a zecea bancă după activele deţinute, dar şi o companie de credite de consum, una de leasing şi două firme de asigurări.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 04.03.2014

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO