Bănci și Asigurări

Acţiunile Fondului Proprietatea au crescut puternic şi au generat marţi 80% din lichiditate în deschiderea bursei de la Bucureşti

Acţiunile Fondului Proprietatea au crescut puternic şi...

Autor: Marius Oncu

21.10.2014, 11:45 386

Indicii BET Plus, de referinţă, şi BET, al celor mai lichide acţiuni, au crescut cu 1%, după ce au avansat cu 0,3-0,4% în şedinţa anterioară. BET Plus include cele mai lichide 37 de acţiuni din piaţa reglementată BVB, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.

Investitorii au tranzacţionat acţiuni de 9,68 milioane de lei (2,2 milioane de euro) până la ora 10:45.

Acţiunile Fondul Proprietatea au crescut cu 3,5%, la 0,928 lei/unitate, cu transferuri de 7,8 milioane de lei.

Fondul Proprietatea a anunţat luni, după închiderea bursei, că a depus în timpul zilei spre aprobare la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) documentaţia pentru iniţierea unei oferte publice de cumpărare de acţiuni, în cadrul celui de-al patrulea program de achiziţie de titluri proprii.

ASF ar trebui să aprobe oferta în termen de 10 zile lucrătoare, potrivit reglementărilor în vigoare.

Prin ofertă, Fondul Proprietatea intenţionează să răscumpere 750 de milioane de acţiuni. Fondul Proprietatea a început la 1 octombrie cel de-al patrulea program de răscumpărare de acţiuni. Programul poate fi derulat până în noiembrie 2015 şi vizează achiziţia a maxim 990.855.616 de acţiuni proprii, reprezentând 7,97% din capital.

De la începutul programului, Fondul a răscumpărat 36,35 milioane de acţiuni, pentru care a cheltuit 34,14 milioane de lei. În cadrul celui de-al patrulea program, compania mai poate cumpăra, astfel 954,5 milioane de acţiuni.

Execuţia programului de răscumpărare pe piaţa reglementată a fost suspendată începând de joi, 16 octombrie, iar reluarea după închiderea ofertei va fi anunţată din timp, a informat Fondul.

"Investitorii se aşteaptă ca preţul să fie egal sau mai ridicat decât cel din oferta din urmă cu un an, de 1 leu/unitate. Fondul trebuia să respecte mai multe restricţii în cadrul operaţiunilor de răscumpărare. Având în vedere mărimea programului al patrulea faţă de programul al doilea, era de aşteptat ca Fondul Proprietatea să recugă la o ofertă de achiziţie de titluri proprii", a declarat pentru MEDIAFAX directorul general al casei de brokeraj NBG Securities România, Liviu Avram.

O lichiditate mai ridicată au înregistrat şi titlurile OMV Petrom (SNP), cu 1,5 milioane de lei. Acţiunile OMV Petrom au crescut cu 0,4%, după un declin de 0,3% luni.

Indicele BET FI, compus din cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea, a urcat cu 1,3%, iar BET NG, al sectorului energetic, a crescut cu 0,4%.

Fondul Proprietatea şi OMV Petrom au generat aproape tot rulajul din prima oră, poziţia a treia în funcţie de lichiditate fiind ocupată de Electrica (EL), cu numai 82.600 de lei.

Pe segmentul deal al bursei nu au avut loc transferuri în prima oră.

Totodată, producătorul de medicamente Biofarm (BIO) a anunţat, marţi, că SIF Banat-Crişana (SIF1) a cumpărat pe parcursul şedinţei de luni acţiuni la companie reprezentând 0,26% din capital, pentru 842.200 lei. La sfârşitul lunii iunie, SIF Banat-Crişana avea o participaţie de 21,3% la Biofarm.

Indicii extins BET XT şi BET BK au crescut cu 0,8%.

BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

În Europa de Vest, principalele acţiuni europene au deschis tranzacţiile de marţi în urcare, investitorii analizând rezultatele financiare pe care companiile le publică în această perioadă.

Pe marile burse europene, indicele CAC 40 (Paris) a urcat cu 0,4%, FTSE 100 (Londra) cu 0,1%, iar DAX 30 (Frankfurt) cu 0,3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO