Bănci și Asigurări

Adamescu ar putea ajunge la afaceri de 1 mld. lei in asigurari

Adamescu ar putea ajunge la afaceri de 1 mld. lei in asigurari
10.02.2010, 00:00 98

Astra, singura companie de asigurari din top zece cu capitalmajoritar romanesc, controlata de omul de afaceri Dan Adamescu, aincheiat anul trecut cu subscrieri totale de 800 de milioane de lei(190 mil. euro, rezultate neauditate), cu 23% peste nivelul dinanul anterior, in conditiile in care piata asigurarilor astagnat.

Multe firme de asigurari au inregistrat anul trecut scaderi pesegmente ca asigurarile auto sau cele de viata din cauzarestrangerii bugetelor de asigurare ale clientilor persoanejuridice, a reducerii veniturilor clientilor individuali si acresterii somajului. Cel mai lovit segment al pietei au fostasigurarile de viata, cu o scadere de 10% in primele noua luni aleanului trecut, potrivit celor mai recente date.

"Am inregistrat cresteri pe asigurari RCA (raspundere civilaauto obligatorie - n.r.) datorita tarifelor concurentiale silansarii unui site de vanzari online, care cred ca isi arata acumvaloarea. Am crescut si pe segmentul property (asigurari de bunurisi proprietati - n.r.) datorita campaniei de vanzari de asiguraride locuinte prin SMS, iar pe asigurari de viata primele s-audublat, dar au inca o pondere redusa in total", a declarat RaduMustatea, directorul general al Astra.

In primul semestru din 2009 compania a lansat una dintre celemai mari campanii de vanzare in domeniul asigurarilor de locuinte,in urma careia a castigat peste un milion de clienti. Asiguratorula vandut un produs standard, cu o prima anuala de 20 de euro si osuma asigurata de 20.000 de euro, asemanator asigurarii obligatoriicare ar putea fi introdusa anul acesta, dar cu plata prin SMS.

SubscrierileAstra au crescut si in urma castigarii unor licitatii in domeniulasigurarilor de aviatie, unde compania ocupa primul loc.Portofoliul de aviatie al Astra cuprinde clienti ca Tarom, Romatsa,Blue Air, Aeroportul International Henri Conda, AeroportulBucuresti Baneasa si altele, unde primele se ridica la cel putincateva sute de mii de euro pe an si pot ajunge la cateva milioane.Potrivit unor estimari, expunerea totala a asiguratorului pesegmentul de aviatie depaseste 3,2 miliarde de dolari (sumaasigurata totala), insa toate politele sunt cedate in reasigurare,avand in vedere riscul foarte mare.

Potrivit rezultatelor preliminare neauditate, profitul net alAstra s-a ridicat la 6 milioane de lei (1,4 mil. euro) anul trecut,fata de 3,5 milioane de lei in 2008.

Asigurarile auto, 70% din subscrieri

Asigurarile auto RCA si Casco au o pondere de circa 70% insubscrierile Astra, dar compania a reusit sa creasca in 2009 numaipe segmentul asigurarilor obligatorii, in timp ce pe segmentulCasco numarul clientilor a scazut.

"S-a diminuat numarul de polite Casco vandute persoanelorfizice, chiar cu 15-20% in unele zone ale tarii. Efectul crizei afost dublat si de faptul ca am introdus fransiza, ceea ce aimbunatatit rezultatul tehnic, dar a dus la pierderea unei partidin portofoliu. In Bucuresti nu s-a simtit insa un recul. In cazulpersoanelor juridice au fost scaderi doar din cauza clientilor cumasini in leasing ale caror contracte au ajuns la scadenta",explica Mustatea.

Fransiza reprezinta partea din paguba pe care o platesteclientul in cazul producerii riscului asigurat. In ultimii doi anitoate companiile de asigurari au introdus fransize, de regula de100 de euro, numai in cazul masinilor achizitionate in leasingasigurarea fiind fara fransiza.

"Pentru 2010 avem in vedere o crestere similara a subscrierilortotale, de circa 25%. Ne vom baza pe aceeasi politica si vom acordao atentie mai mare singurei linii de business pe care am stagnatanul trecut: Casco", mai spune Mustatea.

Pe langa Dan Adamescu, care detine un pachet de 70% dinactiunile asiguratorului, un alt actionar al Astra este grupulaustriac Uniqa, cu un pachet de 27%, achizitionat in 2005. In urmacu patru ani austriecii intentionau sa cumpere integral Astra, insanu au ajuns la o intelegere cu Adamescu. In 2008 Uniqa a cumparatcompania Unita de la Vienna Insurance Group, care acum si-aschimbat numele in Uniqa Asigurari. Austriecii au declarat anultrecut ca nu exclud posibilitatea vanzarii actiunilor pe care ledetin la Astra.

Astra este listata pe piata Rasdaq a Bursei de Valori Bucuresti,insa lichiditatea companiei este foarte redusa, avand loc doarcateva tranzactii pe an. La ultimul pret, de 1,4 lei pe actiune,capitalizarea companiei se ridica la 101 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO