Bănci și Asigurări

Adio dobanzi de 10% pe an la depozitele in lei

04.02.2010, 23:03 97

La numai o zi dupa ce BNR a redus dobanda-cheie cu jumatate depunct procentual, pana la 7% pe an, dobanzile de doua cifre ladepozitele in lei au disparut aproape cu desavarsire de pepiata.

Volksbank, Alpha Bank, Piraeus sau RBS, banci care panasaptamana trecuta inca ofereau dobanzi de peste 10% pe an ladepozitele in lei, au facut ajustari, intrand pe palierul de ocifra. Doar portughezii de la Millennium, o banca mica, mai platesc10% pe an, si doar pentru depozitele pe trei luni, restuldobanzilor fiind deja pe linia de 8%. BCR, cea mai mare banca, adus dobanzile chiar si sub 8%.

"Intrucat semnalele date de BNR sunt foarte clare privinddirectia dobanzilor, sunt de asteptat reactii rapide si ample.Dobanzi de peste 9% pe an la depozite nu isi au justificarea",spune Sorin Mititelu, director Dezvoltare Afaceri si Produse Retailla BCR. Pe piata interbancara dobanzile la care bancile isiimprumuta lei intre ele pentru perioade foarte scurte au coboratieri la 5% pe an.

Guvernatorul Mugur Isarescu le-a reamintit inca din toamnatrecuta bancherilor ca dobanzile pe care le platesc clientilorpentru depozitele atrase ar trebui sa fie sub rata-cheie a BNR.Bancile au fost insa reticente sa reduca prea repede dobanzile, deteama de a nu-si alunga clientii, dar si pentru ca BNR nu a ezitatsa lase piata fara lei, fortand cresterea dobanzilor atunci cand auaparut presiuni pe leu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO