Bănci și Asigurări

Afacerile firmelor de leasing cresc cu două cifre, dar nu acoperă contractele ajunse la final

Foto: Shutterstock

Autor: Liviu Popescu

21.11.2014, 00:07 194

Companiile de leasing au finanţat în primele nouă luni achiziţia de bunuri în valoare de 974 mil. euro, cu 17% peste aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor ALB România – asociaţia societăţilor financiare.

Afacerile noi nu reuşesc deocamdată să acopere rambursările, astfel că portofoliul total al pieţei de leasing s-a diminuat cu 10% în ultimul an şi a ajuns la 2,2 mld. euro la finalul lunii septembrie. Portofoliul este foarte important pentru o firmă de leasing, fiind practic singura sursă de venit.

Jucătorii din piaţă spun că industria de leasing este un barometru foarte specific al mersului economiei şi se aşteaptă ca anul acesta să se încheie cu un volum de finanţări noi de circa 1,3 mld. euro. Anul trecut, piaţa se contractase cu circa 10%.

„Suntem optimişti pentru 2014. Dacă previziunile de creştere economică se vor confirma pentru finalul acestui an, vom asista, cel mai probabil, la cea mai bună dinamică a pieţei de leasing din ultimii patru ani“, a declarat Felix Daniliuc, preşedintele ALB România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO