Bănci și Asigurări

AGA Oil Terminal respinge planul de administrare propus de Consiliul de Administraţie, care în acest moment este practic demis

AGA Oil Terminal respinge planul de administrare propus...

Autor: Radu Bostan

22.12.2014, 17:32 294

Acţionarii operatorului portuar Oil Terminal (simbol bursier OIL) au respins planul de administrare propus de board, astfel că administratorii companiei sunt, practic, demişi.

Planul de administrare a fost respins cu 10,43% din voturi împotrivă şi doar 8,58% din voturi pentru, în condiţiile în care acţionari reprezentând 80,99% din voturi s-au abţinut, arată un raport curent trimis Bursei. Fondul Proprietatea (FP) deţine 6,31% din acţiuni şi s-a pronunţat în favoarea planului, în timp ce fondul de investiţii Broadhurst, care deţinea puţin peste 7% potrivit informaţiilor disponibile, a votat împotrivă, au spus surse din piaţă pentru ZF.

Conform ordonanţei 109/2011 care prevede introducerea managementului profesionist la companiile de stat, administratorii trebuie să depună un plan de administrare într-un anumit timp de la numire. Eventuala sa respingere înseamnă demiterea Consiliului de Administraţie.

Consiliul de administraţie ales în luna august era condus de Laurenţiu Ciocîrlan, bancher de investiţii la Raiffeisen Bank. Ceilalţi administratori sunt Mihai Daniel Aniţei, director general la Azomureş, Valeriu Ivan, Cristian Mihai Chebac, Corin Comşulea şi firma STAAR Rating.

Ministerul Economiei este principalul acţionar al Oil Terminal, cu 59,6% din capital, iar reprezentanţii acestuia s-au abţinut de la vot. Ministerul transmisese anterior companiei că este nemulţumit de plan, deoarece acesta "nu conţine o analiză diagnostic şi o analiză a riscurilor la care e expusă activitatea societăţii", menţionând că "în lipsa unei analize de risc nu se poate stabili o politică de minimizare a riscurilor". Acţionarul majoritar mai solicita şi ca măsurile de restructurare şi reorganizare să fie însoţite de un plan "care să detalieze etapele concrete, cu specificarea termenelor, responsabilităţii costurilor, surselor de finanţare a cheltuielilor şi corelarea cu bugetul de venituri şi cheltuieli".

În linii mari, direcţiile planului de administrare propus de actualul board erau diversificarea activităţii şi bazei de clienţi, care acum depind în mare măsură de rafinăria Petrotel Lukoil, reducerea schemei de personal şi investiţii în instalaţiile tehnologice.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO