Bănci și Asigurări

Ajuns la maxime istorice, aurul se vinde cu kilogramul. Cine a cumpărat la începutul lunii are un câştig de 9%

Alina Piciorea head of retail&corporate sales,Trezoreria Piraeus Bank: Ca şi anul trecut, anotimpul cald aduce agitaţie în pieţele financare şi fuga către active de siguranţă. În primele zece zile din iulie am vândut 10 kilograme de aur, urmând să livrăm încă 10 kilograme comandate până la sfârşitul săptămânii.

Ajuns la maxime istorice, aurul se vinde cu kilogramul. Cine a cumpărat la începutul lunii are un câştig de 9%

Autor: Liviu Chiru

14.07.2011, 00:06 5576

Când aurul a atins marţi al doilea vârf istoric consecutiv lacursul BNR, Piraeus Bank - singura bancă locală care vinde aurcătre clientela de masă - a înregistrat comenzi de 10 kilograme, învaloare de aproape 400.000 de euro, cât vânduse în precedentelezece zile din iulie. În prima jumătate a anului vânduse cumulat 65kg de aur.

Teama că Italia ar putea fi pusă în genunchi de o creştere acosturilor cu datoria publică enormă şi ar urma chiar scenariulGreciei, care se pregăşteşte să ceară al doilea colac de salvare dela FMI şi UE, a trimis din nou banii investitorilor în activelesigure - aurul şi francul elveţian.

Pe pieţele internaţionale aurul a atins ieri după-amiază un noumaxim istoric, la 1.578 dolari pe uncie (o uncie echivalează cu31,1 grame). Şi la Bucureşti aurul este la vârfuri istorice - BNR acalculat un curs de 153,1 lei pentru un gram, cu 81 de bani pestenivelul precedent. Acesta este al treilea vârf istoric la rândatins de aur.

Cine a cumpărat aur la începutul lunii (preţul era atunci de 140de lei pe gram) are deja un câştig de 9%, adică mai mult decât

i-ar aduce un depozit în lei într-un an întreg. Bursa de laBucureşti a crescut de la începutul anului cu mai puţin de 4%, iarpe întregul an 2010 indicele BET urcase cu numai 12%.

Pariul pe aur nu a fost însă un câştigător atât de evident înprima parte a anului. Precedentele maxime fuseseră atinse îndecembrie 2010 (la 147 de lei/gram la cursul BNR), iar de atuncipreţul a oscilat într-o bandă îngustă.

"Practic, prima parte a anului a fost marcată de o evoluţieasemănătoare cu cea din 2010, fiind vândute circa 65 kilograme deaur în valoare de aproximativ 2,5 milioane de euro, sub formă delingouri şi monede. Ca şi anul trecut, anotimpul cald aduceagitaţie în pieţele financiare şi fuga către active de siguranţă.În primele zece zile din iulie am vândut 10 kilograme de aur,urmând să livrăm încă 10 kilograme comandate până la sfârşitulsăp­tămânii", spune Alina Piciorea, şefa departamentului de vânzăricorporate şi retail în Trezoreria Piraeus Bank.

Grecii vând aur produs de gigantul elveţian Credit Suisse, înlingouri care pornesc de la 5 grame şi ajung până la 1 kilogram.Banca afişa ieri un preţ de vânzare de 175 de lei/gram.

Răzvan Furtună, head of retail sales, Group Capital Markets BCR: Interesul este evident în creştere, mai ales pentru cantităţi mai mici, în jur de unu-două kilograme. Motivaţia acestei investiţii este dată de protecţie/asigurare a portofoliului de investiţii şi nu de dorinţa participării la o piaţă în creştere. Din ce în ce mai mulţi investitori tratează aurul ca pe o valută de refugiu.BCR,cea mai mare bancă locală după active, derulează de asemeneaoperaţiuni cu aur, însă numai pentru clientela de private banking.De la începutul anului şi până în prezent BCR, controlată de grupulaustriac Erste, a vândut circa 250 de kilograme de aur. Cantiteamedie cumpărată la o tranzacţie a fost de circa 5 kilograme de aur(185.000 de euro la cotaţiile actuale).

"Interesul este evident în creştere, mai ales pentru cantităţimai mici, în jur de unu-două kilograme. Motivaţia acesteiinvestiţii este dată de protecţie/asigurare a portofoliului deinvestiţii şi nu de dorinţa participării la o piaţă în creştere.Din ce în ce mai mulţi investitori tratează aurul ca pe o valută derefugiu", spune Răzvan Furtună, şeful vânzărilor pentru clientelade retail în cadrul Group Capital Markets la BCR. În iunie banca avândut 55 de kilograme de aur, faţă de o medie de 33 de kilograme,în primele cinci luni. De la începutul lui iulie a vândut încă 30de kilograme.

Pe site-ul dedicat investitorilor, BCR afişa ieri cotaţii de159,1 lei/gram la vânzare, respectiv 149,7 lei/gram la cumpărare.BCR vinde aur produs de Austrian Mint (Monetăria Austiriei).

BCR a anunţat încă din iarnă un proiect de extindere avânzărilor de aur şi către clientela "de masă", însă implementareaa fost amânată în mai multe rânduri. Ultimul termen avansat esteluna septembrie.

"Peste 99% din aurul vândut este păs­trat de clienţi în Tezaurulbăncii. Doar în cazurile în care cumpără şi lingouri mici îl iauacasă, acestea fiind de obicei oferite cadou", mai spuneFurtună.

BCR vinde şi produse structurate - certificate al cărorrandament este legat de evoluţiile cotaţiilor pe pieţeleinternaţionale pentru diferite active, inclusiv aur. Investitoriiactivi, care vor să speculeze miş­cările cotaţiilor aurului fără săsuporte şi costurile destul de piperate ale tranzacţionării fizice,pot utiliza aceste instrumente. Riscul este însă pe măsuracâştigurilor şi puţini sunt dispuşi să şi-l asume.

"În principiu, în momentele de ma­xim istoric cumpărătorii, maiales cei cu sume importante, se repliază în aşteptareacorecţiilor", spune Furtună.

De altfel, BCR a cumpărat ieri aur de la un client care a doritsă îşi marcheze profitul. Totuşi, analiştii Erste (care face deasemenea operaţiuni cu aur în Austria), au publicat recent unraport în care arată că metalul preţios ar putea ajunge la 2.300$/uncie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO