Bănci și Asigurări

Al doilea an consecutiv pe plus Grupul Eurobank (Bancpost) a obţinut în 2016 în România un profit de 3,3 milioane de euro

Grupul grec Eurobank, care deţine în România Bancpost, caută investitori pentru subsidiara locală

Grupul grec Eurobank, care deţine în România Bancpost, caută investitori pentru subsidiara locală

Autor: Claudia Medrega

31.03.2017, 00:08 688

Grupul grec Eurobank, care deţine în România in­stituţia de credit Banc­post, o divizie de leasing şi una de real estate, a ra­portat pentru anul trecut un pofit net de 3,3 mil. euro, echivalentul a circa 15 mil. lei, potrivit datelor publicate de banca-mamă de la Atena.

Grupul a înregistrat în România re­zultate pozitive în primul şi ultimul tri­mestru, în timp ce trimestrele doi şi trei au fost pe minus. După primele nouă luni din 2016, profitul era de 1,3 mil. euro, iar câştigul din ultimul trimestru a fost de 2 mil. euro. Rezultatul financiar al Eurobank în România a fost afectat anul trecut şi de provizioanele con­sti­tu­ite pentru posibile efecte ale legii dării în plată. În ultimul trimestru din 2016, provizioanele constituite de Eurobank afe­rente activităţii din România cu­mulau 6,3 mil. euro.

Bancpost revenise pe profit în 2015, cu un câştig de 8 mil. euro (35 mil. lei), după ce în 2014 raportase o pierdere de 270 mil. lei. Rezultatul pozitiv din 2015 a fost influenţat de ajustarea chel­tu­ielilor în urma finalizării procesului de redi­mensionare terito­ria­lă. Bancpost şi-a redus la jumătate re­ţeaua teritorială în ultimii cinci ani, de la peste 300 de unităţi la circa 150 în prezent.

Grecii nu au accelerat anul trecut acti­vitatea de creditare pe piaţa locală, ra­portând un sold al creditelor brute acordate de 2,08 mld. lei (9,4 mld. lei), cu aproape 10% sub nivelul din 2015. Pe segmentul creditelor de consum, unde s-a înregistrat cea mai abruptă scădere, soldul era la finele anului 2016 de 366 mil. euro, finan­ţă­rile ipo­tecare au ajuns la 716 mil. euro, în timp ce cre­di­te­le cor­porate au un stoc de 998 mil. euro. De altfel, cre­di­te­le acor­date com­pa­ni­ilor au cea mai mare pon­dere în por­tofoliul lo­cal al Eurobank, acestea reprezen­tând aproa­pe jumă­ta­te din finan­ţările totale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO