Bănci și Asigurări

Alarmă: Băncile austriece au scos din România 2 miliarde de euro în T3

Alarmă: Băncile austriece au scos din România 2 mld. euro în T3

Autor: Mihaela Claudia Medrega

01.02.2012, 16:28 4677

Expunerea băncilor austriece pe România s-a redus în trimestrul al treilea din 2011 cu circa 1,9 mld. euro faţă de nivelul înregistrat la jumătatea anului trecut, arată datele centralizate de Banca Reglementelor Internaţionale.

Astfel, austriecii au ajuns la o expunere de sub 29 mld. euro, însă nu şi-au pierdut poziţia de principali finanţatori ai României.

Grupurile austriece prezente pe piaţa locală sunt Erste - prin BCR, Raiffeisen, Volksbank şi UniCredit Bank Austria - reprezentată de UniCredit Ţiriac Bank.

Austriecii sunt presaţi să-şi consolideze capitalurile şi, ca atare, au recurs la restrângerea expunerilor pe regiune începând cu cele mai riscante, în pofida declaraţiilor privind menţinerea angajamentelor.

În total, expunerile băncilor străine pe România au scăzut în T3 cu circa 2,6 mld. euro, până la 82,4 mld. euro.

Băncile franceze şi-au redus expunerea cu 811 mil. euro, în timp ce grecii, care erau consideraţi cel mai mare factor de risc, şi-au ajustat expunerile cu circa 713 mil. euro.

În schimb, olandezii şi germanii au înregistrat creşteri ale expunerilor pe România în T3.

Datele BRI se bazează pe o metodologie proprie, diferită de cea folosită la testul de stres rulat pe băncile europene anul trecut. Metodologia utilizată de BRI face ca în valoarea expunerilor să fie luată în considerare valoarea totală a activelor subsidiarelor locale ale grupurilor străine chiar dacă o bună parte din acestea sunt finanţate local şi nu reprezintă împrumuturi transfrontaliere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO