Bănci și Asigurări

ALB România : Creditele de consum au crescut în primul semestru cu 35%, la 1,5 miliarde de lei

ALB România : Creditele de consum au crescut în primul...

Autor: Roxana Rosu

23.08.2016, 13:28 144

Evoluţia este urmare a creşterii cererii pentru creditele de valoare peste medie, tendinţă ce reflectă creşterea încrederii consumatorilor în situaţia economică la nivel naţional.

Împrumuturile destinate consumului personal au cea mai mare pondere în totalul finanţărilor noi, respectiv 89,4%. Creditele auto deţin o cotă de 2,2%, in timp ce creditele industriale reprezintă 8,4% din totalul finanţărilor noi.

Împrumuturile noi destinate consumului personal au crescut cu 32% în primul semestru în comparatie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, înregistrând o dinamică pozitivă la toate subcategoriile care le compun: credite de nevoi personale - cu o pondere de 51 % la sfârăitul lunii iunie, carduri de credit (41 %) şi credite POS acordate direct la retaileri (8 %).

Creditele de nevoi personale au înregistrat cel mai ridicat ritm de creştere, respectiv 53 % comparativ cu primul semestru al anului trecut, pe fondul dinamicii pozitive a consumului populaţiei şi a creşterii economice.

Finanţările noi acordate prin intermediul cardurilor de credit au atins valoarea de 573 milioane lei, în creştere cu 14%. În ultimii trei ani, ponderea finanţărilor noi acordate prin intermediul cardurilor de credit s-a diminuat continuu , de la 49 % din total în 2013 la 41 % în prezent, în favoarea creditelor de nevoi personale.

Creditele noi acordate direct la punctele de vânzare de IFN-urile membre ale ALB s-au majorat cu 17% în prima jumătate a anului, însă au înregistrat un ritm de creştere mai modest în comparatie cu dinamică creditelor de nevoi personale, diminuandu-şi treptat ponderea în totalul creditelor destinate consumului personal la doar 8% în iunie faţă de 10 % acum trei ani.

În ultimele trimestre se observă o creştere semnificativă în rândul creditelor acordate persoanelor cu venituri mai mari şi nivel superior de educaţie.

La finele celui de-al doilea trimestru, soldul total al creditelor acordate de membrii industriei de credit de consum din cadrul ALB a atins valoarea de 3,8 miliarde lei, în creştere cu 4,4% în comparaţie cu luna iunie a anului trecut.

În ceea ce priveşte structura acestora, împrumuturile destinate consumului personal au cea mai ridicată pondere (91,9 %), în timp ce creditele auto deţin o pondere mai mare (4,7 %) în comparaţie cu structura finanţărilor noi, datorită maturităţilor mai lungi şi valorilor medii mai mari, creditele industriale atingând doar 3,4 % din total.

Conform estimărilor ALB, companiile de credit de consum membre deţin o cotă de aproximativ 80% în totalul finanţărilor pentru consum acordate de instituţiile financiare nebancare din România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO