Bănci și Asigurări

Allianz-Ţiriac dă dividende de 33 mil. lei, adică 60% din profitul net de anul trecut

Allianz-Ţiriac dă dividende de 33 mil. lei, adică 60%...

Autor: Ciprian Botea

07.05.2015, 00:04 423
Allianz-Ţiriac, cea mai mare companie locală de asigurări, va distribui acţionarilor sub formă de divi­dende 60% din profitul net obţinut anul trecut, ceea ce înseamnă o sumă de 33 milioane de lei (circa 7,5 mil. euro), cu 80% peste nivelul din anul anterior. Com­pania plătise dividende de 18 mil. lei din profitul pe 2013.

„Acţionarii au aprobat în adunarea generală propunerea de distribuire a unei părţi din profit sub formă de dividende. A fost alocat pentru distribuirea către acţionari 60% din profitul net din 2014”, a declarat pentru ZF Remi Vrignaud, directorul general al Allianz-Ţiriac.

Compania de asigurări a obţinut anul trecut un profit net conform standardelor IFRS (standardele internaţionale de raportare financiară) de 55 milioane de lei. Conform standardelor locale de contabilitate (RAS), profitul a fost de peste 73 milioane de lei, potrivit datelor de la Registrul Comerţului. Pro­fitul net a crescut de opt ori faţă de nivelul din 2013.

„Asigurările non-auto sunt pro­fitabile pentru noi, dar din po­liţe auto continuăm să avem pier­­deri tehnice”, spune Vri­g­na­ud.

Allianz-Ţiriac a subscris anul trecut prime de 991 milioane de lei (220 mil. euro), în creştere cu 7% faţă de anul anterior. Creşterea de anul trecut a fost susţinută în principal de segmentul asigurărilor generale. Compania şi-a bugetat pentru anul acesta afaceri de peste un miliard de lei.

Compania de asigurări este controlată de grupul ger­man Allianz, care deţine circa 52% din acţiuni. Aceasta înseamnă că nemţii vor încasa dividende de aproxi­mativ 17 mil. lei. Peste 44% din acţiuni sunt de­ţinute de omul de afaceri Ion Ţiriac printr-o com­panie înregistrată în Cipru, dividendele încasate de acesta ridicându-se la aproape 15 mil. lei. Restul acţiunilor sunt deţinute de mai multe persoane fi­zice, un acţionar semnificativ fiind fostul director general al companiei, Cristian Constantinescu, cel care a înfiinţat de fapt compania în 1993 cu banii lui Ion Ţiriac.

Allianz-Ţiriac a reluat distribuirea de dividende în 2014, după şapte ani în care profitul fusese păstrat în companie. Allianz este una dintre puţinele companii de asigurări care dau dividende, în condiţiile în care la nivel agregat piaţa de asigurări are pierderi de aproape un deceniu, iar multe dintre companiile cu profit au de acoperit pierderi din trecut.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO