Bănci și Asigurări

Allianz: Un client cere, pe RCA, o despăgubire de 10 mil. lei

Autor: Ciprian Botea

15.12.2010, 23:55 153

Pe piaţa românească se manifestă o tendinţă de creştere acererilor de despăgubire pentru daune morale şi vătămări corporalerezultate în urma accidentelor auto, ceea ce pune presiune pecreşterea tarifelor poliţelor de răspundere civilă auto, spuneRangam Bir, directorul general al Allianz-Ţiriac, a doua companiedin piaţa asigurărilor după volumul primelor brute subscrise.

"Am înregistrat mai multe cereri anul acesta, dar nu am plătitîncă nicio daună pentru că dosarele se află încă în instanţă. Ceamai mare daună solicitată este de 10 mil. lei, cererea venind dinpartea rudelor unei persoane care a decedat în urma unui accidentrutier", a spus Bir. Alte societăţi au plătit însă deja despăgubiride zeci sau chiar sute de mii de euro pentru daune morale şivătămări corporale rezultate în urma accidentelor rutiere. Deexemplu, Omniasig a plătit anul acesta o despăgubire de 1,34 mil.lei (circa 330.000 de euro).

Numărul cererilor de despăgubire şi valoarea plăţilor efectuatepentru vătămări corporale se află încă la un nivel redus în Româniacomparativ cu pieţele dezvoltate din Europa de Vest, dar ritmul decreştere al acestora începe să se simtă în rezervele de daunăconstituite de asigurători.

Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) a majorat limitelede despăgubire pentru vătămări corporale în ultimii ani pentru aalinia piaţa locală la standardele europene. Astfel, pentru anulacesta limita de despăgubire a fost stabilită la 2,5 mil. euro,urmând ca în 2012 să ajungă la 5 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO