Bănci și Asigurări

Alpha Bank şi-a dublat profitul în trimestrul I 2017 la 8,3 milioane de euro, datorită eliberării unor provizioane

Alpha Bank şi-a dublat profitul în trimestrul I 2017 la...

Autor: Anelis Baciu

05.06.2017, 00:07 400

Grupul grecesc Alpha Bank a raportat pentru primele trei luni din acest an un profit brut de 8,3 mil. euro din operaţiunile de pe piaţa locală, un rezultat de aproape două ori peste nivelul înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit unui raport publicat la Atena.

Îm­bunăţirea profitului obţinut de Alpha Bank în Ro­mâ­nia vine în contextul în care banca a eliberat provi­zioa­ne de 5,8 mil. euro în intervalul martie 2016-martie 2017.

Veniturile operaţionale au scăzut cu peste 10%, până la 30,2 mil. euro, în condiţiile în care şi creditarea s-a re­strâns. Pe de altă parte, cheltuielile au avansat cu circa 5% şi au depăşit pragul de 23 mil. euro.

La finalul lunii martie, Alpha Bank avea un stoc de cre­dite brute în valoare de 2,76 mld. euro, cu circa 3% mai puţin decât la finalul lunii martie 2016. Portofoliul de cre­di­te corporate, cât şi cel de consum s-au restrâns în ultimul an, în timp ce creditele ipotecare au avansat timid, respectiv cu mai puţin de 2%.

Cea mai mare pondere în portofoliul local al Alpha o au creditele pentru companii, care cumulau la finalul lunii mar­tie 1,5 mld. euro, adică aproximativ 55% din stocul total. Finanţările pentru companii s-au redus însă cu 4,5% în 2016 faţă de anul trecut.

În timp ce stocul de credite s-a diminuat, activitatea de atragere de resurse a Alpha Bank în România a mar­cat o creştere semnificativă, în pofida dobânzilor scăzute. Astfel, depozitele din portofoliul Alpha Bank au urcat cu 19%, până la 1,75 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO