Bănci și Asigurări

Alpha Bank sparge gheaţa şi ieftineşte creditele ipotecare în lei

Alpha Bank sparge gheaţa şi ieftineşte creditele ipotecare în lei

Foto Silviu Matei

Autor: Ciprian Botea

09.02.2012, 00:05 2226

Alpha Bank, subsidiara locală a grupului elen cu acelaşi nume, a redus cu două puncte procentuale marja de dobândă la creditele ipotecare în lei, până la 4,5% peste indicatorul Robor la 3 luni, rata lunară la un credit de valoare medie fiind mai mică cu circa 300 de lei.

Dobânda nominală a coborât la o singură cifră, fiind de 9,88% pe an, astfel că la un credit de 175.000 de lei (echivalentul a 40.000 de euro) pe 35 de ani rata lunară ajunge la 1.490 de lei. Anterior, rata lunară era de 1.760 de lei. Clienţii trebuie să mai achite şi un comision de analiză dosar de echivalentul a 400 de euro.

Ipotecarele în lei au fost considerate mult timp de bancheri produse de rangul al doilea, în condiţiile în care majoritatea clienţilor preferă să-şi asume riscul valutar şi să se împrumute în euro datorită dobânzilor semnificativ mai mici. Mişcarea Alpha a fost însă forţată de noile reglementări privind creditele pentru populaţie, care restricţionează accesul la finanţare în valută.

Creditele ipotecare în euro vor putea fi vândute din această lună numai cu avans de minim 25% din preţul locuinţei finanţate, în timp ce la lei clienţii vor putea să contribuie în continuare cu un avans de 15%. Vânzările de credite în moneda locală ar putea creşte în aceste condiţii, mai ales dacă şi dobânzile la lei vor scădea, încurajate de relaxarea politicii monetare de către BNR.

Un obstacol în calea creşterii creditării în lei l-ar putea reprezenta pentru o perioadă programul "Prima casă", unde avansul a rămas la 5% inclusiv pentru finanţările în euro. De fapt, peste 80% din ipotecarele acordate de bănci în criză au fost garantate de stat prin acest program.

Preferinţa pentru euro vine în contextul în care dobânda la creditele exprimate în această monedă este, în medie, mai mică cu 3 puncte procentuale decât la lei, ceea ce înseamnă o rată lunară cu 50% mai mică la un împrumut de valoare medie. De exemplu, la un împrumut în valută de 40.000 de euro, rata lunară este de 240 de euro (circa 1.000 de lei).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO