Bănci și Asigurări

Alpha se retrage din marea fuziune cu Eurobank din cauza restructurării datoriilor Greciei. În România, a căzut crearea celei de-a treia mari bănci de pe piaţă

Alpha se retrage din marea fuziune cu Eurobank din cauza restructurării datoriilor Greciei

Autor: Ciprian Botea

14.03.2012, 12:18 2924

Grupul elen Alpha Bank va convoca adunarea generală a acţionarilor pentru a aproba decizia consiliului de supraveghere de retragere din fuziunea cu EFG Eurobank din cauza impactului restructurării datoriei suverane a Greciei, potrivit unui anunţ publicat de bancă pe site-ul bursei de la Atena.

"Având în vedere oferta de preschimbare a obligaţiunilor emise sau garantate de statul elen şi efectele acestei decizii asupra sistemului bancar, Alpha Bank a informat EFG Eurobank că intenţionează să convoace adunarea generală a acţionarilor pentru a decide revocarea deciziei din 15 noiembrie 2011 (decizia de a fuziona cu Eurobank - n.r.)", potrivit anunţului băncii.

Cele două grupuri financiare au decis anul trecut să fuzioneze pentru a-şi întări poziţiile puternic slăbite de criză şi de problema datoriilor suverane din Grecia, dar procesul rămăsese suspendat în aer după ce Alpha Bank şi Eurobank ajunseseră pe poziţii divergente.

La sfârşitul lunii ianuarie, Alpha Bank a anunţat la Atena că este nevoie de convocarea unei noi AGA pentru discutarea termenilor fuziunii, susţinând că planul de restructurare a datoriei publice a Greciei ar schimba datele iniţiale, efectele asupra celor două bănci implicate în proiectul de fuziune urmând a fi disproporţionate. În schimb, Eurobank a ieşit cu o poziţie diametral opusă, afirmând că nu există niciun motiv de amânare a fuziunii.

Cele doă grupuri deţin în România Alpha Bank şi respectiv Bancpost, Fuziunea locală dintre Alpha şi Bancpost era privită drept o soluţie binevenită pentru ambele bănci care au intrat în criză de pe poziţii vulnerabile, au acumulat pierderi şi au avut nevoie de mai multe injecţii de capital din partea acţionarilor. Fuziunea locală ar fi creat cea de-a treia bancă după activele deţinute, cu o cotă de peste 8%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO