Bănci și Asigurări

Americanii au cumparat 10% din Asirom de la Tiberiu Bica Postelnicu

15.11.2005, 18:49 355

Tiberiu Bica Postelnicu este cel care a vandut, saptamana trecuta, peste 10% din actiunile societatii de asigurare Asirom fondului american de investitii QVT Fund.

Conform ultimei raportari pe Rasdaq, Tiberiu Bica, care detinea 11,5% din titlurile companiei de asigurari, a ramas cu 0,46% din titluri.

Prin intermediul a 30 de tranzactii, s-au vandut saptamana trecuta 64,025 milioane de actiuni la pretul de 0,55 lei noi pe actiune, adica 10,03% din capitalul social al companiei de asigurari. Pachetul total s-a ridicat la 9,5 milioane de euro, ceea ce inseamna o valoare pentru Asirom de 95 -100 milioane de euro.

Bica mai este actionar la Total Distribution Group, o companie de distributie, care s-a ocupat de vanzarea tigaretelor produse de Societatea Nationala Tutunul Romanesc (SNTR).

QVT Fund, grup financiar cu sediul la New York, inregistrat in Insulele Caimane, este un hedge fund care are investitii de 2,5 miliarde $ in toata lumea. Hedge fund-urile sunt fonduri de investitii foarte dinamice, care isi acopera riscurile prin tranzactii la termen. Activele tuturor fondurilor de investitii active in Europa depasesc 10.000 de miliarde de euro.

Conform Kansas City Business Journal, QVT Financial, care administreaza QVT Fund, mai administreaza si un cont discretionar pentru Deutsche Bank. Daniel Gold, CEO al QVT Financial, a fondat compania in 2004, dupa ce a plecat de la Deutsche Bank.

Asirom este controlata de omul de afaceri Ioan Niculae prin Interagro, care detine peste 40% din actiunile Asirom si Astra Romana, cu 18% din titluri.

In afara Interagro, Postelnicu, Broadhurst si QVT, la Asirom mai detin actiuni AVAS (6,3 %) si alti actionari mai mici, cu 6,4%.

Intre Tiberiu Bica Postelnicu si Ioan Niculae exista un litigiu in justitie privind pachetul de actiuni la Asirom detinut de Postelnicu, aflat in acest moment pe rolul Curtii de Apel Bucuresti. Actiunile in litigiu nu sunt supuse vreunei restrictii de vanzare, conform unor surse din piata.

Conform bugetului de venituri si cheltuieli pentru acest an, Asirom va obtine venituri totale de peste 300,8 mil. euro (1,08 mld. lei), dintre care 172 de mil. euro (618,4 mil. lei) venituri din activitatea de asigurare.

Asirom estimeaza pentru acest an venituri din prime brute subscrise de circa 180 de mil. euro (650 de mil. lei) si incasari din prime de 160 de mil. euro (576 de mil. lei).

Pe partea de asigurari de viata, compania estimeaza ca va obtine venituri din prime brute subscrise de circa 30 de mil. euro (105 mil. lei), iar pe asigurari generale - de peste 151 de mil. euro (545 de mil. lei).



Actionarii Asirom nu vor audit de la KPMG

Actionarii societatii de asigurare Asirom au hotarat, in cadrul Adunarii Generale desfasurate luna trecuta, realizarea auditului situatiilor financiare ale acestui an de catre societatea Audit One SRL. Aceasta hotarare a fost aprobata de toti actionarii prezenti la adunare, in afara de Broadhurst Investments Ltd si de un actionar persoana fizica. Acestia au propus, in schimb, ca auditul pe 2005 sa fie efectuat de societatea KPMG Audit, propunere respinsa de alti actionari. In cadrul AGA au fost prezenti actionari reprezentand peste 73% din capitalul social al Asirom. Cei care au hotarat cine va organiza si efectua auditul situatiilor financiare pentru 2005 sunt Interagro SA (care detine peste 40% din actiuni), Astra Romana (peste 17%), Broadhurst Investments (aproape 20%) si actionari persoane fizice. angela.placinta@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO