Analiştii: BNR va menţine „îngheţată“ dobânda-cheie la 1,75% la prima şedinţă de politică monetară din 2017 şi poate păstra şi ratele RMO. Nu ne aşteptăm la vreo modificare a con­figuraţiei politicii monetare

6 ian 2017 Autor: Claudia Medrega

Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen: Nu ne aşteptăm la vreo modificare a con­figuraţiei politicii monetare în prima şe­dinţă a BNR din 2017.

Menţinerea dobânzii-cheie la nivelul minim istoric de 1,75% şi păstrarea ratelor rezervelor minime obligatorii (RMO) la lei şi valută la prima şedinţă de politică monetară din acest an a boardului BNR, programată pentru astăzi, este cel mai probabil scenariu în viziunea celor mai mulţi analişti financiari.

Incertitudinile mari din sfera fiscală in­ternă, absenţa bugetului pentru 2017, men­ţi­nerea inflaţiei încă în teritoriul negativ, pre­cum şi ameliorarea climatului macrofinan­ciar extern sunt câţiva dintre factorii amintiţi de economişti care pot influenţa deciziile Con­siliului de Adminis­traţie al băncii centrale.

„Nu ne aşteptăm la vreo modificare a con­figuraţiei politicii monetare în prima şe­dinţă a BNR din 2017. Incertitudinile sunt încă foarte mari, în special cele provenite din sfera fiscal-bugetară“, spune Ionuţ Dumi­tru, economistul-şef al Raiffeisen Bank.

La rândul lui Florian Libocor, econo­mistul-şef al BRD-SocGen, susţine că men­ţi­ne­rea actualelor rate ale dobânzii de politică mo­netară şi rezervelor minime obligatorii este cel mai probabil scenariu. „Inflaţia anuală este încă în teritoriul negativ, iar pentru acest an aştept intrarea în zona po­zi­tivă şi creşterea până la 1,5%. Acest sce­nariu poate fi schimbat în funcţie de efectul cumu­lat al deciziilor economice interne, eveni­mentelor externe şi al sensului aşteptărilor pe care cele două elemente le vor iniţia şi apoi alimenta“, spune Libocor, economistul-şef al BRD-SocGen, susţinând că opiniile sunt strict personale.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 06.01.2017

 
Cuvinte cheie:
bnr
, mentinere
, pastrare
, politica monetara
, rate
, sedinta
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide