Bănci și Asigurări

Analistii: BNR poate taia dobanda fara teama de inflatie

Analistii: BNR poate taia dobanda fara teama de inflatie
07.06.2010, 23:40 31

Asteptarile ca economia sa stagneze sau chiar sa scada si anulacesta si restrangerea consumului privat lasa loc Bancii Nationalesa coboare dobanda cheie la leu sub pragul de 6% pe an pana lasfarsitul lui 2010, spun analistii.

In mai, BNR semnalase apropierea incheierii ciclului de reducerea dobanzii, operand o scadere de numai un sfert de punctprocentual, la 6,25% pe an, dupa o serie de trei taieri cu cate ojumatate de punct procentual operate de la inceputul anului.

"Fluxul continuu de stiri negative privind perpectivele decrestere economica creeaza premisele ca banca centrala sa continuepolitica de relaxare monetara o perioada mai lunga de timp decat seestima initial. Daca nu vom asista la o deteriorare semnificativa amediului politic, anticipam o rata a dobanzii cheie de 5,75% pe anpana la sfarsitul lui 2010", noteaza analistul Ioannis Gkionisintr-un raport al EFG Eurobank.

Banca Nationala a taiat de patru ori anul acesta dobanda depolitica monetara, de la 8% pe an la 6,25% pe an, profitand deinflatia in scadere, imbunatatirea sentimentului investitorilor depe pietele internationale si scaderea aversiunii fata de activelein lei. Aversiunea la risc a investitorilor straini a crescut insain ultima perioada din cauza crizei fiscale din Grecia, in timp cepresiunile de depreciere a leului au revenit, ceea ce limiteazaspatiul de manevra al bancii centrale.

Totusi, spun analistii Eurobank, scaderea economiei cu 2,6% inprimul trimestru si restrangerea consumului privat cu 4% in aceeasiperioada va forta banca centrala sa ia in calcul scaderea dobanziicheie cu inca o jumatate de punct procentual. Majoritateapreviziunilor din ultima perioada luau in calcul cel mult oreducere a dobanzii cu un sfert de punct undeva spre sfarsitulanului.

Analistii bancilor locale mentin inca o prognoza rezervatavizavi de evolutia politicii monetare, pentru ca se asteapta la orevenire temporara a presiunilor inflationiste in trimestrul treisi a incertitudinilor legate de capacitatea Guver­nului de aimplementa masurile de austeritate.

"Exista incertitudini legate de puterea Exe­cutivului de a mergemai departe cu planul de con­solidare fiscala, care implica masuriradicale si nepopulare. Acest lucru sugereaza posibilitatea cainvestitorii sa solicite prime de risc mai mari pentru a detineactive in lei, ceea ce inseamna implicit dobanzi mai mari",comenteaza Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank.

Investitorii straini sunt foarte sensibili la problemele dinregiune in aceasta perioada. De exemplu, randamentul cerut deacestia pentru a detine obligatiuni emise de Guvernul de laBudapesta a crescut intr-o singura zi la sfarsitul saptamaniitrecute cu 149 de puncte de baza (1,49 puncte procentuale), pana la468 de puncte, dupa ce un oficial maghiar a declarat ca Ungaria arefoarte putine sanse sa evite intrarea in incapacitate de plata.Forintul s-a depreciat in acelasi timp cu 4,8% in fata monedeiunice europene.

BNR ramane optimista cu privire la evolutia inflatiei anulacesta. Institutia vede o crestere a preturilor cu 3,7% in 2010,usor mai ridicata fata de previziunea anterioara, de 3,5%, ceea cemai lasa loc de reduceri de dobanda.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO