Bănci și Asigurări

Analiştii financiari cred că economia şi-a atins potenţialul de creştere şi urmează un uşor declin: De la o creştere de 5,7% în 2017, economia va coborî spre creşteri de 4% în anii ce vin

Adrian Codîrlaşu, preşedintele CFA România

Adrian Codîrlaşu, preşedintele CFA România

Autor: Iulian Anghel

26.09.2017, 00:08 845

♦ Adrian Codîrlaşu, preşedintele CFA România: De la o creştere de 5,7% în 2017, economia va coborî spre creşteri de 4% în anii ce vin, mai aproape de potenţial ♦ 80% din analişti anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni.

Încrederea analiştilor financiari în perspective şi mai bune ale economiei a ajuns în august la cel mai mai jos nivel din martie 2013. Doar 6% dintre analiştii financiari ai CFA România cred că condiţiile de business ale României vor fi mai bune peste 12 luni decât astăzi, în vreme ce peste 65% dintre aceştia cred că ele se vor înrăutăţi.

Nu este însă nimic dramatic, ci o ajustare, spune Adrian Codâîrlaşu, preşedintele CFA România.

„Încrederea în condiţiile curente s-a menţinut ridicată, deşi a mai scăzut faţă de lunile anterioare. A scăzut indicatorul de anticipaţie pentru că, în ultimul an, economia a crescut puternic din consum, iar analiştii financiari ştiu că acest lucru nu este sustenabil pe termen lung. Mai intervine aici şi problema deficitului bugetar care trebuie menţinut la 3% din PIB, lucru tradus, deocamdată, în creşterea accizelor. Or, creşterea taxelor temperează consumul, deci şi creşterea economică ce vine din consum. Consumul va rămâne totuşi destul de important, lucru ce va antrena o inflaţie puţin mai mare şi o posibilă modificare a condiţiilor de politică monetară ale BNR, care va avea drept scop temperarea consumului în vederea frânării inflaţiei, lucru ce va însemna însă şi o uşoară creştere a dobânzilor la lei. Una peste alta, de la 5,7% 2017, creşterea economică se va îndrepta spre 4% în anii ce vin, mai aproape de creşterea potenţială”, comentează Adrian Codîrlaşu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO