Analiza cifrelor. Deşi băncile din România sunt printre cele mai profitabile din Europa, eficienţa bancherilor este foarte redusă. „Pregătirea adecvată a angajaţilor poate contribui la reducerea nivelului de neperfor­man­ţă.“

30 mai 2017 Autor: Claudia Medrega

Creşterea intermedierii financiare pe baze sustenabile, utilizarea beneficiilor tehnologiei, precum şi pregătirea continuă a personalului sunt indicate de BNR pentru îmbunătăţirea eficienţei bancherilor.

Eficienţa personalului bancar ro­mâ­nesc este încă redusă, în con­textul unui grad de intermediere finan­ciară scăzut, un angajat ban­car gestionând în medie 1,7 mil. euro, faţă de 15,1 mil. euro la nivelul Uniunii Europene, se arată în cel mai recent Raport asupra stabilităţii financiare realizat de BNR.

Banca centrală susţine, totuşi, că în ultimii nouă ani, activele raportate la angajat au crescut treptat, de la 1,2 mil. euro/angajat în decembrie 2008, atât pe fondul majorării activelor băncilor, cât şi în urma reducerii numărului de angajaţi, îmbunătăţind eficienţa.

Creşterea intermedierii financiare pe baze sustenabile, utilizarea beneficiilor tehnologiei, precum şi pregătirea continuă a personalului ar fi câteva soluţii indicate de BNR pentru îmbunătăţirea eficienţei angajaţilor bancari în vederea atingerii obiectivelor de profitabilitate ale sectorului bancar.

„Pregătirea adecvată a angajaţilor poate contribui la reducerea nivelului de neperfor­man­ţă, la temperarea nevoii de restructurare a creditelor şi sprijină profitabilitatea pe termen mediu şi lung a băncilor. Băncile din România care au alocat o pondere mai ridicată a cheltuielilor de pregătire în cheltuielile cu personalul în perioada precriză (anul 2007) au experimentat creşteri mai mici ale ratei creditelor neperformante în perioada ulte­rioară“, susţine BNR.

Băncile mari din România participante la studiul Autorităţii Bancare Europene s-au menţinut anul trecut în topul celor mai pro­fita­bile instituţii de credit europene în urma cură­ţării bilanţurilor de mare parte din creditele ne­performante, indicatorul de rentabilitate ROE fiind de aproape cinci ori mai mare faţă de media UE, de circa 3,3%.

Sistemul bancar românesc a fost pe profit în ul­ti­mii doi ani, după pierderile record din 2014. Anul trecut, sistemul bancar a reuşit să obţină un profit net de 4,3 mld. lei, al doilea cel mai ma­re câştig anual după izbuc­nirea crizei econo­mi­ce, după ce în 2015 câştigul ajunsese la 4,5 mld. lei, conform datelor revizuite de BNR. În pri­mul trimestru din acest an, sistemul bancar a ob­ţi­nut un profit record de aproape 1,24 mld. lei.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 30.05.2017

 
Cuvinte cheie:
banci
, cifre
, angajati
, performanta
, bancheri
, eficienta
, bnr
, angajare
, beneficii
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide