Bănci și Asigurări

Analiză Fitch: Darea în plată ameninţă revenirea sectorului bancar românesc; Programul Prima casă ar putea dispărea

Analiză Fitch: Darea în plată ameninţă revenirea...

Autor: Liviu Popescu

23.03.2016, 11:36 776
Legea dării în plată, care vizează stingerea unui credit ipotecare prin cedarea către bancă a dreptului de proprietate a imobilului ipotecat, ar putea perturba îmbunătăţirea performanţei sectorului bancar românesc, se arată într-o analiză a Fitch.
 
“Considerăm că legea va fi negativă pentru activitatea băncilor pe mai multe fronturi dacă va trece în forma actuală. Creditele ipotecare de retail ar putea fi puse sub presiune în condiţiile în care băncile îşi vor înăspri normele de creditare şi vor cere avans mai mare pentru a se proteja împotriva discipinlei de creditare mai slăbite”, se arată într-un raport al Fitch publicat la Londra.
 
În plus, programul guvernamental Prima casă, driver-ul principal al creditării de retail de la criză încoace, va fi cel mai probabil terminat.
 
“Impactul ar putea fi substanţial întrucât 20% din totalul creditării de retail se află sub incidenţa programului de la lansarea acestuia din 2009 şi până în prezent.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO