Bănci și Asigurări

Andreas Treichl, Erste: BCR este o bancă românească, este cel mai mare finanţator al economiei româneşti, iar 99% din clienţi sunt români. Nu cred că politicienii români se pot juca cu acest lucru

Andreas Treichl, Erste: BCR este o bancă românească,...

Autor: Cristian Hostiuc

28.02.2017, 13:39 1697

Andreas Treichl, şeful Erste, grupul austriac care controlează BCR, cea mai mare bancă din România, spune că nu este îngrijorat de discuţiile din România legate de naţionalism sau de multinaţionale.

”Suntem obişnuiţi cu acest lucru, cu provocările din mediul politic”, a menţionat bancherul austriac la Viena, la conferinţa de prezentare a rezultatelor Erste şi BCR pe 2016.

”Vreau să spun că BCR este o bancă românească, principalul finanţator al economiei României. 99% dintre clienţii băncii sunt români, atât persoane fizice, cât şi firme. Nu cred că politicienii români se pot juca cu acest lucru”.

Începând cu 2016, odată cu campania electorală, în mediul public din România a revenit tema naţionalismului economic şi a profiturilor pe care multinaţionalele le scot din România.

După preluarea puterii, guvernul PSD şi ALDE a continuat în aceeaşi retorică, mai ales după ce jumătate de milion de români au ieşit în stradă să protesteze pe tema corupţiei.

Treichl, care în 2005 a plătit 3,75 de miliarde de euro pentru 60% din BCR, cel mai mare multiplu plătit vreodată pentru o bancă de asemenea dimensiuni, spune că nu ar trebui să aibă importanţă naţionalitatea capitalului dintr-o bancă.

El a dat ca exemplu Grecia, unde băncile greceşti sunt controlate de stat, în timp ce în Cehia, cele mai mari bănci au acţionari străin. ”Spuneţi-mi care sistem bancar o duce mai bine, cel din Grecia sau din Cehia?”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO