Bănci și Asigurări

Andreas Treichl, seful Erste, a castigat 3,3 milioane de euro anul trecut

Andreas Treichl, seful Erste, a castigat 3,3 milioane de euro anul trecut

Andreas Treichl, CEO al Erste Group: Va fi o provocare sa ne descurcam cu toate efectele secundare ale declinului economic.

09.04.2009, 16:21 114

Andreas Treichl, CEO al Erste Group - actionarul majoritar al celei mai mari banci romanesti, BCR - a incasat anul trecut o remuneratie de 3,3 milioane de euro, in scadere cu 1,1 mil. euro fata de castigul din 2007.

Cea mai mare parte a banilor a provenit din bonusul de performanta de 1,75 mil. euro care i-a fost acordat pentru rezultatele grupului pe 2007, cand profitul net a atins un nivel record de 1,17 mld. euro. In 2008, profitul a scazut la 860 mil. euro din cauza pierderilor provocate in principal de anumite plasamente financiare si reevaluari de active intangibile.
Salariul lui Treichl pentru anul fiscal 2008 a insumat 1,2 mil. euro, apropiat de cel pe 2007. La acesta s-a adaugat o compensatie de 352.000 de euro. Bonusurile l-au facut insa in ultimii ani cel mai bine platit bancher austriac, succesul preluarii BCR aducandu-i un premiu de 2,8 mil. euro incasat in 2008.
In toamna anului trecut, in conditiile in care criza financiara a inceput sa afecteze banca, managementul a hotarat sa renunte la bonusurile de performanta. Pe trimestrul IV 2008, Erste a inregistrat o pierdere fara precedent de peste 603 mil. euro si a inceput negocierile pentru un sprijin din partea guvernului austriac. Acordul a fost semnat la sfarsitul lui februarie pentru un capital participativ de pana la 2,7 mld. euro care poate fi subscris si de stat, si de investitori privati. Conform obligatiilor asumate, managementul Erste nici nu ar fi putut sa mai incaseze bonsuri pentru 2008. De asemenea, guvernul austriac a cerut revizuirea schemelor de remunerare.
In total, Erste a cheltuit in 2008 peste 10,8 mil. euro cu remuneratiile managementului, adica 0,5% din cheltuielile de personal, in scadere totusi cu aproape 4,4 mil. euro fata de 2007. "Nu ne facem nicio iluzie ca 2009 va fi un an mai usor decat 2008. Somajul va creste, dinamica afacerilor va incetini, iar bursele vor ramane volatile. Va fi o provocare sa ne descurcam cu toate efectele secundare ale declinului economic, insa suntem gata sa facem fata", afirma Treichl. Seful Erste continua sa mizeze pe modelul de business de retail dezvoltat in regiune si pe angajamentul salariatilor din grup.
Numit CEO al Erste in 2007, mandatul lui Treichl expira in iunie 2012. El ocupa si functia de presedinte al Consiliului de Supraveghere al BCR.
Cel mai bun an al sau din punctul de vedere al remuneratiei ramane 2004, cand a castigat 4,54 mil. euro pe seama unui bonus de "superloialitate" de 2 mil. euro.
La nivelul anului 2008, cheltuielile cu personalul in grupul Erste au insumat 2,3 miliarde de euro, in crestere cu 5,7% fata de 2007, in conditiile in care are 52.648 de salariati, dintre care 9.985 la BCR (adica aproape 19%).
Treichl continua sa investeasca in actiuni ale bancii pe care o conduce, numai in luna martie a acestui an cumparand 30.000 de actiuni pentru care a platit circa 223.450 de euro.
Seful Erste a facut doua tranzactii, profitand de preturile foarte scazute la care ajunsese pretul actiunilor, respectiv sub pragul de 10 euro.
Conform celor mai recente date, el are in prezent un portofoliu de 214.640 de actiuni. Ieri, pe bursa de la Viena pretul se situa la 13,75 euro, ceea ce conduce la o valoare de peste 2,95 milioane de euro a detinerii lui Treichl.
Managementul si salariatii Erste cumuleaza circa 3,5% din actiunile bancii. Actionarul principal este fundatia Erste Stiftung, cu 31,3%.
Referitor la costurile generale ale grupului austriac, raportul anual al Erste noteaza scaderea substantiala a cheltuielilor cu restructurarea si transfomarea BCR de la 68,2 mil. euro in 2007 la 22,5 mil. euro in 2008.
In aceste conditii, raportul cost/venituri la BCR a coborat la 45,5% fata de 65,6% in 2007.
Expunerea totala a Erste pe zona de retail si IMM din Romania a ajuns anul trecut la 13,2 miliarde de euro, respectiv 6% din expunerea totala a grupului. Conform raportului anual al Erste pe 2008, ponderea creditelor neperformante din bilantul BCR a urcat de la 2% in 2007 la 3,8% in 2008, atat din cauza deteriorarii calitatii portofoliului, cat si a incetinirii creditului in general. Acoperirea creditelor neperformante cu provizioane (excluzand colateralul) a coborat la 106%.
Strategia pentru BCR in acest an este cresterea loialitatii clientilor si astfel asigurarea profitabilitatii pe termen lung, in conditiile adoptarii unor standarde stricte de creditare si ale oferirii de produse de calitate pentru economisire si investitii.
Cotele de piata ale bancii pe retail au continuat sa scada in 2008, si la credite, si la depozite, situandu-se la 20-25% pe principalele produse.
Erste considera insa ca banca isi mentine o pozitie clara de lider de piata.
 
Schoiswohl, BCR: La firmele mici e mai important managementul decat situatia financiara
 
Bancile ar trebui sa se uite mai mult la cat de bun este managementul firmelor mici decat la situatia financiara, care cu siguranta nu mai arata la fel de bine ca anul trecut, pe fondul problemelor cu care se confrunta intreaga economie, spune Wolfgang Schoiswohl, vicepresedintele executiv al BCR pe corporate banking. "Este nevoie acum sa avem o relatie stransa cu clientii, sa le intelegem afacerile, pentru ca datele 'soft' (informatiile nefinanciare, n. red.) conteaza mai mult. Este mai important ca firma sa fie bine condusa decat sectorul in care activeaza", spune Schoiswohl. Banca are in prezent 250.000 de firme mici si mijlocii in portofoliu, volumul creditelor acordate fiind de 3,5 mld. euro. "Suntem mai selectivi la finantarea proiectelor, pentru ca este mai dificil acum sa prevezi cum vor evolua. Clientii trebuie sa aiba un aport mai mare la finantarea proiectelor." Banca a semnat ieri un parteneriat cu Ministerul pentru IMM-uri care prevede facilitati de reesalonare a creditelor. Liviu Chiru
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO