Bănci și Asigurări

Andrei Rădulescu, Banca Transilvania: BNR ar putea majora dobânda-cheie la 2%

Andrei Rădulescu, Banca Transilvania: BNR ar putea...

Autor: Cristina Bellu

08.01.2018, 11:56 243

Banca centrală ar putea majora rata de dobândă de referinţă la 2%, pe fondul intensificării presiunilor inflaţioniste, a evoluţiei economiei la un ritm peste potenţial şi a acumulării de riscuri la adresa stabilităţii financiare, estimează Andrei Rădulescu, senior economist la Banca Transilvania.

“Astăzi are loc prima şedinţă de politică monetară din 2018, în care BNR ar putea majora rata de dobândă de referinţă cu 25 puncte bază la 2%. Nu excludem şi posibilitatea reducerii graduale a nivelului ratelor rezervelor minime obligatorii (RMO), în tandem.”, spune  Rădulescu.

Consiliul de Administraţie al BNR discută astăzi, în prima şedinţă de politică mone­tară a lui 2018, situaţia din economie, care se confruntă cu o supraîncălzire, creş­terea inflaţiei peste aşteptări la finalul anu­lui trecut. În final, trebuie să decidă dacă menţine dobânda de referinţă la 1,75% sau o creşte pentru prima dată după trei ani.

Decizia BNR are o importanţă mult mai mare acum, pentru că arată cum văd analiştii băncii centrale evoluţia inflaţiei, dobânzilor, cursului, deficitului comercial şi de cont curent şi, în final, cum se vede această creştere economică excepţională, cu care se confruntă România.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO