Bănci și Asigurări

Andrei Rădulescu, Banca Transilvania: Din cauza americanilor, curba randamentelor la titlurile de stat româneşti s-a deplasat în sus

Andrei Rădulescu, Banca Transilvania: Din cauza...

Autor: Roxana Rosu

25.09.2017, 13:10 533

Piaţa titlurilor de stat va reacţiona pe termen scurt la climatul macro-financiar extern, mai ales la semnalele de politică monetară din SUA, Zona Euro şi la informaţiile din economia Chinei, precum şi la evoluţiile economice şi politice interne, după ce curba randamentelor s-a deplasat în sus săptămâna trecută.

”Curba randamentelor din România s-a deplasat în sus săptămâna trecută, pe fondul influenţelor din pieţele financiare internaţionale (dominate de şedinţa FED) şi proximităţii startului ciclului monetar post-criză pe plan intern (următoarea şedinţă BNR va avea loc la începutul lunii octombrie)”, comentează Andrei Rădulescu, senior economist la Banca Transilvania.

În ultima săptămână din septembrie Ministerul de Finanţe a programat o licitaţie cu titluri scadente în martie 2022 (volum de 575 milioane lei).

Analistul remarcă o creştere a costurilor de finanţare pe scadenţele scurte, pe fondul proximităţii ciclului monetar post-criză (următoarea şedinţă de politică monetară BNR este programată pe 3 octombrie).

”Semnalele emise de FED în SUA şi perspectivele de politică monetară din Zona Euro şi România au determinat creşterea ratei de dobândă la titlurile de stat pe scadenţa 10 ani cu 0,4%, la 3,89% în săptămâna 18-22 septembrie (avans cu 11,5% în acest an)”.

 Spread-ul de dobândă s-a diminuat cu 1,7% la 3,17 puncte procentuale (minimul din iunie).

Ministerul de Finanţe s-a împrumutat săptămâna trecută cu 575 milioane lei prin titluri scadente în iunie 2019 şi cu 575 milioane lei prin obligaţiuni cu scadenţa în octombrie 2020 la costuri medii anuale de 1,46%, respectiv 1,91%. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO