Andrei Rădulescu, Banca Transilvania: Ne aşteptăm la o accelerare a inflaţiei în trimestrele următoare

13 sep 2017 Autor: Cristina Bellu

Evoluţia inflaţiei în trimestrele următoare va accelera, pe fondul disipării impactului noului Cod fiscal, excesului de cerere agregată şi a reintroducerii accizei suplimentare la carburanţi, este de părere Andrei Rădulescu, senior economist al Băncii Transilvania.
 
Datele raportate de Institutul Naţional de Statistică (INS) indică decelerarea inflaţiei, de la 1,42% an/an în iulie la 1,15% an/an în august, evoluţie determinată, în principal, de dinamica preţurilor la bunuri alimentare (avans cu 1,59% an/an, cel mai redus ritm din februarie).
 
Preţurile la bunuri nealimentare au crescut cu 1,56% an/an în august (ritm în decelerare de la 1,67% an/an în iulie), iar tarifele la servicii au scăzut cu 0,49% an/an.
 
În acelaşi timp, analistul Băncii Transilvania estimează că industria va continua să aibă o evoluţie ascendentă până la finele anului.
 
“Ne aşteptăm la continuarea tendinţei ascendente în industrie până la final de an, evoluţie susţinută de ramura prelucrătoare, aspect reflectat de dinamica recentă a comenzilor noi.”, explică Andrei Rădulescu.
 
Conform INS producţia industrială a crescut cu 7,4% an/an în iulie, evoluţie determinată de majorarea componentei prelucrătoare cu 8,1% an/an. Industria extractivă a urcat cu 5,4% an/an, iar ramura energie a scăzut cu 0,2% an/an. Astfel, la şapte luni industria a crescut cu 8% an/an, notându-se avansul componentei prelucrătoare cu 8,6% an/an.
 
 
Cuvinte cheie:
inflatie
, transilvania
, accelerare
, banca transilvania
, evolutie
, banca
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide