Bănci și Asigurări

Andrei Rădulescu, Banca Transilvania: Ne aşteptăm la o încetinire a ritmului de creştere a economiei în a doua jumătate a anului

Andrei Rădulescu, Banca Transilvania: Ne aşteptăm la o...

Autor: Cristina Bellu

16.08.2017, 12:21 306

 

Evoluţia economiei în trimestrul al doilea coroborată cu accelerarea inflaţiei şi cu deteriorarea echilibrelor macroeconomice reprezintă factori care exprimă o probabilitate ridicată de rebalansare a politicilor economice prin reacţia politicii monetare în lunile următoare, specifică o analiză a Băncii Transilvania.

Institutul Naţional de Statistică (INS) a comunicat astăzi prima estimare privind dinamica economiei interne în T2 şi S1 din 2017, datele indicând o creştere a economiei interne pentru al optulea trimestru consecutiv în T2, cu un ritm trimestrial de 1,6%, în scădere de la 1,8% în T1.

În dinamică, PIB-ul României a crescut cu 5,9% în T2, faţă de perioada similară a anului trecut.

“Considerăm că dinamica PIB-ului din primul semestru este nesustenabilă, aspect confirmat de climatul investiţional dificil, tergiversarea reformelor şi deteriorarea echilibrelor macroeconomice.”, spune Andrei Rădulescu, senior economist al Băncii Transilvania.

Acesta menţionează că pentru a doua jumătate a anului curent se aşteaptă la o încetinire a ritmului de creştere a economiei interne, pe fondul disipării impactului Noului Cod Fiscal, acumulării de tensiuni şi dezechilibre în economie.

“În a doua jumătate a anului ne aşteptăm la decelerarea economiei interne, pe fondul disipării impactului Noului Cod Fiscal, acumulării de tensiuni şi dezechilibre în economie, cu impact asupra costurilor de finanţare, într-un context internaţional caracterizat prin maturitatea ciclului economic post-criză şi ieşirea graduală din relaxarea monetară.”  

Acest scenariu este susţinut şi de deteriorarea încrederii în economie în perioada recentă, conform indicatorului Comisiei Europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO