Bănci și Asigurări

Andrei Rădulescu, Banca Transilvania: Rata de economisire a populaţiei se va majora în următoarele trimestre datorită intensificării percepţiei de risc, cu impact asupra comportamentului de consum

Rădulescu

Rădulescu

Autor: Mediafax

09.10.2018, 00:00 142

Reducerea minimă a ratei de economisire a populaţie din trimestrul al doilea al acestui an, comparativ cu primul trimestru, cu 0,1 puncte procentuale nu-l îngrijorează pe Andrei Rădulescu, directorul de analiză macroeconomică al Băncii Transilvania (BT), potrivit unei analize de luni.

„Previzionăm majorarea ratei de economisire în trimestrele următoare, pe fondul maturităţii ciclului economic postcriză şi intensificării percepţiei de risc, cu impact asupra comportamentului de consum“, scrie Andrei Rădulescu într-o analiză publicată luni.

Acesta face estimarea în contextul în care rata de economisire la nivelul gospodăriilor populaţiei s-a redus de la 14,4% în primul trimestru la 14,3% în trimestrul al doilea, ca urmare a majorării cheltuielilor, în comparaţie cu veniturile, reiese din datele publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS). În aceeaşi perioadă, veniturile gospodăriilor populaţiei au crescut cu 7,2% comparativ cu trimestrul precedent şi cu 24,7% de an la an, până la 4.151 lei, nivel record, până prezent.

Macroeconomistul BT remarcă faptul că evoluţia a fost determinată de climatul pozitiv din piaţa forţei de muncă şi de majorările salariale din sectorul public. În acelaşi timp, cheltuielile gospodăriilor populaţiei au consemnat un avans de 7,3% de la trimestru la trimestru şi de 27,2% de la an la an, până la 3.558 de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO