Bănci și Asigurări

Andrei Rădulescu, BT: Este foarte probabil să vedem două reduceri ale dobânzii-cheie până la finalul anului

Andrei Rădulescu spune că există premise ca şi în trimestrul al treilea economia să înregistreze o contracţie faţă de trimestrul anterior

Andrei Rădulescu spune că există premise ca şi în trimestrul al treilea economia să înregistreze o contracţie faţă de trimestrul anterior

Autor: Ciprian Botea

12.09.2014, 19:27 562

BNR ar putea opera două reduceri de câte 0,25 puncte procentuale ale dobânzii-cheie la lei până la finalul anului (respectiv la şedinţele de politică monetară din septembrie şi noiembrie), consideră Andrei Rădulescu, senior economist al Băncii Transilvania.

Dobânda la lei ar urma să ajungă astfel la un minim istoric de 2,7% pe an. Dobânda-cheie se află în prezent la nivelul de 3,25% pe an.

„Probabilitatea ca BNR să reducă dobânda-cheie şi în septembrie şi în noiembrie este foarte ridicată în acest moment. Decizia este dependentă de perspectiva privind strabilitatea preţurilor şi stabilitatea financiară. Dacă vor fi şocuri externe, acestea vor avea impact asupra deciziei”, a declarat Rădulescu, prezent la un seminar organizat de revista Piaţa Financiară la Sinaia.

Toate prognozele anterioare indicau o singură reducere de dobândă de un sfert de punct procentual până la finalul anului. Rădulescu spune însă că relaxarea monetară ar putea să fie mai accentuată datorită evoluţiilor din zona euro (Banca Centrală Europeană a redus dobânda la euro la un minim de 0,05% pe an luna aceasta), dar şi datorită nivelului scăzut al inflaţiei (de circa 0,8% în august).

Economistul Băncii Transilvania a evitat să înainteze o prognoză  privind evoluţia rezervelor minime obligatorii la pasivele în lei şi valută (aflate la 12% şi respectiv 16% în prezent). El a precizat doar că pe termen lung nivelul rezervelor minime obligatorii ar trebui să conveargă spre media europeană în perspectiva aderării la zona euro.

Ultima reducere de dobândă, de 0,25 puncte procentuale, a avut loc în luna august, după o pauză de o jumătate de an. Anterior, în luna iulie, BNR redusese nivelul rezervelor minime la pasivele în valută cu două puncte procentuale.

Andrei Rădulescu mai spune că există premise ca şi în trimestrul al treilea economia să înregistreze o contracţie faţă de trimestrul anterior. Economia s-a contractat trimestru la trimestru cu 0,2% în perioada ianuarie-martie şi cu 1% în intervalul aprilie-iunie. Creşterea economică anuală a încetinit la 2,4% în primul semestru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO