Bănci și Asigurări

Andrei Rădulescu, BT: Majorarea costurilor de finanţare ar putea duce la creşterea volumului creditelor restante

Andrei Rădulescu, BT: Majorarea costurilor de finanţare...

Autor: Cristina Bellu

27.09.2017, 12:06 214

Majorarea costurilor de finanţare exprimă premisele creşterii volumului de credite restante în lunile următoare, este de părere Andrei Rădulescu, senior economist al Băncii Transilvania.

“Perspectivele de majorare a costurilor de finanţare exprimă premisele unei schimbări de tendinţă de la descendentă la ascendentă pentru creditele restante în lunile următoare.”, explică Andrei Rădulescu.

Indicele ROBOR cu scadenţă la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a crescut astăzi la 1,25%, faţă de nivelul de 1,14% înregistrat marţi.

Şi indicele ROBOR la 6 luni, folosit în calculul dobânzilor la creditele ipotecare, a avansat la 1,35%, de la 1,25% ieri.

La începutul lunii septembrie, ROBOR la 3 luni era cotat la 0,92%, iar la începutului anului curent era la 0,87%. Creşterea a fost mai accelerată în septembrie, după mai multe luni de stabilitate.

Potrivit statisticilor BNR, volumul creditelor restante a crescut cu un ritm lunar de 4,2%, la 12.9 mld. lei în august (cel mai ridicat nivel din ultimele trei luni).

Rata restanţelor la credite a crescut de la 5,35% în iulie la 5,54% în august, cu 4,1% la creditele în lei şi 7,7% la cele în valută.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO