Bănci și Asigurări

Andrei Rădulescu, BT: Ne aşteptăm ca BNR să iniţieze noul ciclu monetar până la finele anului

Andrei Rădulescu, BT: Ne aşteptăm ca BNR să iniţieze...

Autor: Cristina Bellu

07.08.2017, 11:57 220

Analiştii Băncii Transilvania apreciază că Banca Naţională va iniţia noul ciclu monetar până la finele anului, acest scenariu fiind susţinut de convergenţa inflaţiei spre ţinta băncii centrale, evoluţia consumului privat la un ritm peste potenţial, acumularea de riscuri la adresa stabilităţii macrofinanciare pe termen mediu, într-o perioadă în care FED continuă să majoreze rata de dobândă, iar BCE este pregătită să iasă din relaxarea monetară fără precedent.

“Subliniem faptul că demararea ciclului monetar este importantă pentru construirea de marjă de manevră pentru momentul incidenţei următoarei crize ciclice.”, afirmă Andrei Rădulescu, senior economist al Băncii Transilvania, într-un raport al instituţiei.

Acesta atrage atenţia că gradul de libertate în materie de politică monetară pe plan intern este afectat şi de integrarea economică, financiară şi investiţională cu ţările din zona euro şi de politica monetară relaxată fără precedent implementată de Banca Centrală Europeană.  

Pe 4 august a avut loc a şasea şedinţă de politică monetară din 2017 la BNR.
 
Entitatea a menţinut rata de dobândă la referinţă la nivelul minim istoric de 1,75% (la care se situează din mai 2015).

De asemenea, banca centrală nu a modificat nivelurile ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi valută ale instituţiilor de credit (acestea se situează la 8%).  

În cadrul analizei economice BNR notează accelerarea inflaţiei, la un nivel peste prognoza băncii centrale din luna mai. Această evoluţie a fost determinată de dinamica componentei core (în urcare de la 1.29% an/an în mai la 1.42% an/an în iunie), dar şi de evoluţia preţurilor la produse alimentare şi tutun.  

Totodată, entitatea observă consolidarea climatului pozitiv din sfera comerţului internaţional, industriei şi comerţului intern în trimestrul II, dar şi persistenţa climatului dificil în sectorul de construcţii.

Nu în ultimul rând, analiza economică a BNR scoate în evidenţă decelerarea dinamicii costurilor salariale unitare în industrie în perioada recentă, pe fondul câştigurilor de productivitate din ramura auto, dar şi a efectului bază (dată fiind majorarea salariului minim în mai 2016).  
 Analiza monetară realizată de banca centrală notează accelerarea creditării şi continuarea tendinţei de majorare a ponderii creditului în lei în totalul creditului neguvernamental, evoluţii la care a contribuit decisiv şi nivelul redus al ratelor reale de dobândă.

Cu alte cuvinte, “condiţiile monetare reale au un caracter stimulativ accentuat”, potrivit raportului BNR.
 
Totodată, la şedinţa de politică monetară banca centrală a aprobat şi Raportul trimestrial asupra inflaţiei în cadrul căruia entitatea a majorat prognoza de inflaţie pe termen scurt şi mediu. Conform scenariului actualizat de BNR inflaţia nu va ieşi din intervalul ţintă (1.5%-3.5%) în orizontul de prognoză.  

Banca centrală atrage atenţia cu privire la factorii de risc pentru stabilitatea preţurilor şi stabilitatea financiară pe viitor, respectiv deciziile de politică fiscal-bugetară şi de politică de venituri (inclusiv rectificarea bugetară din septembrie) pe plan intern; climatul macro-financiar european şi global, inclusiv deciziile de politică monetară ale principalelor bănci centrale.    

Date fiind cele menţionate mai sus BNR a reiterat că este pregătită să demareze ciclul monetar post-criză pe viitor.  

“BNR aşteaptă conturarea ciclului monetar post-criză în zona euro (ieşirea Băncii Centrale Europene din politica monetară relaxată fără precedent) şi deciziile de politică monetară din Europa Centrală şi de Est (în principal Polonia) înainte de a majora rata de dobândă de referinţă.”, a spus Guvernatorul Mugur Isărescu.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO