Bănci și Asigurări

Andrei Rădulescu, senior economist Banca Transilvania: Spread-ul de dobândă la titlurile de stat a ajuns la minimul din iunie

Andrei Rădulescu, senior economist Banca Transilvania:...

Autor: Roxana Rosu

18.09.2017, 13:18 307

Curba randamentelor titlurilor de stat va fi influenţată în perioada imediat următoare de  evoluţiile din pieţele internaţionale de titluri de stat şi la climatul economic şi politic intern, după ce spread-ul de dobândă s-a redus cu 0,2% la 3,22 puncte procentuale, nivelul minim de la finele lunii iunie, potrivit analizei realizată de Andrei Rădulescu, senior economist la Banca Transilvania.

Spread-ul de dobândă repezintă diferenţa între dobânda la titlurile de stat pe termen lung şi cea la titlurile pe termen scurt. 

Săptămâna trecută, Ministerul de Finanţe s-a împrumutat cu 230 milioane lei prin titluri scadente în iulie 2027 şi cu 575 milioane lei prin obligaţiuni cu scadenţa aprilie 2024, la costuri medii anuale de 3,9%, respectiv 3,36%.  

Pentru săptămâna 18-22 septembrie statul a programat două licitaţii cu titluri, scadente în iunie 2019 (575 milioane lei) şi octombrie 2020 (575 milioane lei).

Evoluţiile mixte din economia internă şi climatul din pieţele internaţionale de obligaţiuni suverane au determinat scăderea ratei de dobândă la titlurile de stat pe scadenţa 10 ani cu 0,3%, la 3,875% săptămâna trecută (plus de 11% de la începutul anului).

La nivel macroenomic, climatul pozitiv din sfera industriei s-a consolidat în iulie, pe fondul impulsului exporturilor şi momentului favorabil din sfera consumului privat: comenzile noi în industria prelucrătoare au crescut cu 12,3% an/an, iar producţia industrială s-a majorat cu 7,4% an/an.

De asemenea, sectorul de construcţii a revenit pe creştere în iulie (1,4% an/an), pe fondul dinamicii componentei rezidenţiale. Pe de altă parte, deficitul de cont curent s-a adâncit cu 63,1% an/an, la 3,6 miliarde euro în primele şapte luni ale anului, evoluţie determinată de intensificarea balanţei comerciale cu bunuri (cu 29% an/an, la 6,2 miliarde euro), conform BNR.

Totodată, climatul investiţional se deteriorează, aspect reflectat de declinul investiţiilor străine directe cu 17,2% an/an, la 2,4 miliarde euro în perioada ianuarie-iulie 2017. În paralel, inflaţia s-a temperat de la 1,42% an/an în iulie la 1,15% an/an în august, pe fondul decelerării dinamicii preţurilor la bunuri alimentare (la 1,59% an/an, nivelul minim din februarie). 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO