Bănci și Asigurări

Andrei Rădulescu, senior economist BT: Accelerarea inflaţiei a dus la creşterea mai puternică a costurilor de finanţare la titlurile de stat

Andrei Rădulescu, senior economist BT: Accelerarea...

Autor: Roxana Rosu

14.11.2017, 14:42 414

Ratele de dobândă au crescut pe piaţa titlurilor de stat în a doua săptămână din noiembrie, pe fondul evoluţiilor din pieţele internaţionale, dar şi a dinamicii indicatorilor macroeconomici interni, subliniază Andrei Rădulescu, senior economist Banca Transilvania.

”Se observă majorarea mai puternică a costurilor de finanţare pe scadenţele foarte scurte, pe fondul accelerării inflaţiei”, spune acesta.

Evenimentele de pe piaţa internă şi internaţională au dus la majorarea ratei de dobândă pe scadenţa 10 ani cu 2% la 4,38% săptămâna trecută (maximul din toamna anului 2014) (plus de 25,5% de la începutul anului). Spread-ul de dobândă a scăzut cu 1,2%, la 2,55 puncte procentuale.

La nivel macroeconomic, inflaţia a accelerat la 2,63% an/an în octombrie (maximul din august 2013). Totodată, BNR a majorat prognoza de inflaţie pe final de 2017 de la 1,9% an/an la 2,7% an/an, însă se aşteaptă la un puseu inflaţionist temporar, ceea ce a determinat instituţia să menţină rata de dobândă de referinţă la minimul istoric de 1,75%.

Pe de altă parte, banca centrală a semnalat că va acorda prioritate ratei de dobândă şi o flexibilitate cursului de schimb.

În cadrul rapoartelor macroeconomice recente Comisia Europeană şi BERD au atras atenţia cu privire la intensificarea deficitului bugetar (perspectiva ca ponderea acestuia în PIB să depăşească 3% în 2018 şi 2019).

Săptămâna trecută Ministerul de Finanţe s-a împrumutat cu 345 milioane lei prin titluri scadente în aprilie 2024 şi cu 320 milioane lei prin obligaţiuni scadente în aprilie 2019 la costuri medii anuale de 3.88%, respectiv 2.31%. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO