Bănci și Asigurări

Andrei Rădulescu, senior economist BT: Ne aşteptăm la continuarea tendinţei de deteriorare a balanţei comerciale până la majorarea costurilor de finanţare pe plan intern

Andrei Rădulescu, senior economist BT: Ne aşteptăm la...

Autor: Roxana Rosu

12.09.2017, 12:59 524

Deficitul balanţei comerciale cu bunuri s-a adâncit  la şapte luni cu 33%, la 6,8 miliarde euro, iar tendinţa de deteriorare va continua până la majorarea costurilor de finanţare pe plan intern, este de părere Andrei Rădulescu, senior economist la Banca Transilvania.

”Ne aşteptăm la continuarea tendinţei de deteriorare a balanţei comerciale până la majorarea costurilor de finanţare pe plan intern”.

Datele publicate luni de INS indică intensificarea deficitului balanţei comerciale cu bunuri cu 54,2% an/an, la un miliard euro în iulie, pe fondul creşterii importurilor cu 14%, ritm superior dinamicii exporturilor (8,6% an/an).

În perioada ianuarie-iulie exporturile de bunuri au crescut cu 9,4% an/an (la 36,1 miliarde euro), evoluţie susţinută de accelerarea economiei mondiale şi de deprecierea leului. Importurile de bunuri s-au majorat cu 12,6% an/an, la 42,9 miliarde euro, pe fondul dinamicii consumului intern.

Ultimele date arată o consolidare a curbei randamentelor: rata de dobândă la 10 ani la 3,88%. Ministerul de Finanţe a redeschis luni o emisiune de titluri cu scadenţa iulie 2027 şi s-a împrumutat cu 200 milioane lei, la un cost mediu anual de 3,9%, în scădere cu două puncte bază faţă de cel înregistrat la licitaţia din august.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO