Bănci și Asigurări

ANEVAR: Prima casa poate aduce 1,7 milioane de euro in piata de evaluare

ANEVAR: Prima casa poate aduce 1,7 milioane de euro in piata de evaluare
19.05.2010, 12:26 27

Asociatia Nationala a Evaluatorlor din Romania estimeaza caprogramul "Prima Casa" ar putea aduce aproape 1,7 milioane de euroin piata de evaluare locala, apreciata la 25-26 de milioane de euroin acest an.

"Daca valoarea medie ceruta de o banca pentru evaluarea bunuluiimobiliar este in medie de 100 de euro, iar garantiile aduse destat pentru program ajung pentru circa 17.000 de locuinte, atunciputem calcula la 1,7 milioane de euro ponderea de la "Prima Casa",in piata de evaluare", a declarat Adrian Vascu, fost presedinteANEVAR si director al deparatamentului de evaluare al KPMG.

Garantiile acordate de stat pentru finantarile obtinute pentruachizitia unei locuinte prin programul Prima Casa se ridica la 700de milioane de euro.
Potrivit datelor ANEVAR, in cursul anului trecut piata locala deevaluare s-a contractat cu 17% la 25 de milioane de euro iar pentru2010 este estimata o crestere de pana la 4%, la 26 de milioane deeuro.

"De acest lucru depinde si ce va face programul, cum se vaderula. El a fost o idee buna dar aplicata greu", a adaugatVascu.

In totalul pietei evaluarea imobiliara a detinut o pondere de70%, evaluarea companiilor 20%, evaluarea de bunuri mobile 8% iarevaluarea de instrumente financiare 1%.

"Abtinerea bancilor de a acorda credite noi a determinatscaderea cu 25% a totalului evaluarilor imobiliare cu scopul de agaranta un imprumut. In schimb a crescut ponderea evaluarilorimobiliare ale intreprinderilor cu cateva procente", a explicatStoica.

ANEVAR a aratat ca acest segment ar putea creste si mai mult inperioada urmatoare, odata cu cresterea solicitarilor din parteacompaniilor care intra in insolventa. "Putem sa ne gandim la unsegment de piata pentru insolventa. Isi va face efectele incepanddin acest an, ca potentiala piata pentru evaluatori", a spus Vascu.El a mentionat ca piata locala de evaluare este 13 ori mai micadecat in Spania, unde in cursul anului trecut a ajuns la 320 demilioane de euro, cu 20% sub nivelul din 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO