Bănci și Asigurări

Angajari inghetate pe termen nelimitat la BRD

Angajari inghetate pe termen nelimitat la BRD
12.04.2009, 15:01 147

BRD, care si-a marit personalul cu aproape 3.800 de salariati in ultimii trei ani, pana la 9.443, a inghetat angajarile pe termen nedefinit in contextul strategiei grupului Societe Generale de control foarte strict al cheltuielilor operationale pentru a se putea adapta la conditiile de declin al pietei.

"In privinta costurilor, cheltuielile operationale vor fi monitorizate foarte strict. Inca de la jumatatea lui 2008 am inceput sa implementam o decizie de inghetare a angajarilor care va fi mentinuta fara termen. De asemenea, am oprit extinderea retelei de unitati, considerand ca am atins tinta dorita pentru aceasta tara", a declarat Didier Valet, chief financial officer (CFO) al Societe Generale la o conferinta bancara organizata la Paris.
In 2008, numarul angajatilor BRD, inclusiv din subsidiarele grupului, a crescut cu 954, pana la 9.443, aproape egaland grupul BCR, care a inregistrat 9.985 de salariati la 31 decembrie. In acelasi timp, BRD a deschis 124 de unitati, ajungand la 930.
Valet a reafirmat sprijinul pe care poate conta BRD din partea actionarului majoritar, insa a mentionat ca strategia generala a Societe Generale este de a-si incuraja filialele sa se bazeze mai mult pe finantari locale din depozite si sa franeze creditarea in mod preventiv.
"In mediul actual caracterizat de restrangerea lichiditatilor, strategia globala a Societe Generale este de a limita finantarea externa a subsidiarelor si de concentrare pe atragerea depozitelor de pe pietele locale, in paralel cu reducerea vitezei de crestere a creditarii in mod preventiv, daca este necesar", a declarat Valet. El mentioneaza ca deja a "impins" BRD sa se concentreze pe atragerea de depozite, atat in euro, cat si in lei. La sfarsitul lunii martie, BRD a inceput sa reduca dobanzile la depozitele in euro, dupa ce le ridicase pana la 7,25% pe an.
SocGen face parte dintre cele noua banci care au semnat pe 26 martie o declaratie prin care se angajeaza in fata FMI, a autoritatilor romane si a celor din tarile de origine sa mentina finantarile pentru filialele din Romania.
Oficialul SocGen considera ca acordul pe care Romania l-a negociat cu FMI si Comisia Europeana va ajuta economia, care este pe punctul de a intra in recesiune si resimte scaderea intrarilor de capital, si ar trebui sa atenueze presiunile asupra leului. In acelasi timp, Valet apreciaza ca "subdezvoltarea" pietelor financiare romanesti limiteaza pozitiile speculative masive, iar faptul ca Romania nu se bazeaza pe finantari prin obligatiuni care sa fie rostogolite reduce riscurile legate de inversarea abrupta a fluxurilor de capital.
CFO-ul Societe Generale califica drept "satisfacatoare" rezultatele financiare obtinute de BRD in 2008 in conditiile limitarilor impuse la creditare.
De altfel, el aminteste ca inca de acum trei ani banca a inceput sa restrictioneze acordarea de credite de consum fara garantii in valuta, asa incat in prezent inregistreaza o calitate a portofoliului mai buna decat majoritatea concurentilor, desi a pierdut cota de piata.
Ca nivel al expunerii Societe Generale in regiune, Valet spune ca Romania este a treia piata dupa Rusia si Cehia, cu o pondere de 15% din creditele din bilant, respectiv circa 8,4 mld. euro. In acelasi timp, expunerea la default in Romania, incluzand finantari extrabilantiere, este evaluata la 12,3 mld. euro.
 
Reduceri de personal la BRD Finance
 
BRD Finance, divizia specializata in vanzarea de credite de consum, a inceput sa isi reduca personalul, in parelel cu revizuirea retelei de distributie. Compania renunta la punctele de vanzare cu activitate foarte redusa si nu mai prelungeste contractele salariatilor angajati pe perioada determinata, potrivit unor surse din piata. Totodata, unii dintre salariatii cu contracte pe perioada nedeterminata au trecut de la program de lucru normal la program redus. BRD Finance avea peste 4.000 de puncte de lucru amplasate in magazinele partenere. Soldul creditelor acordate clientilor a urcat anul trecut cu 21% in lei, la 737 mil. lei (circa 185 mil. euro). Compania are 410.000 de clienti in portofoliu. Liviu Chiru

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO