Bănci și Asigurări

Anglo-Romanian Bank închide birourile din Bucureşti. Urmează Londra

Foto AFP

Anglo-Romanian Bank închide birourile din Bucureşti. Urmează Londra

Autor: Voican Razvan

04.07.2011, 00:04 652

Anglo-Romanian Bank, subsidiara înregistrată la Londra agrupului BCR, şi-a încetat de la 1 iulie activităţile bancare şiserviciile către clienţi derulate prin sucursala înregistrată înRomânia, în cadrul procesului de dizolvare.

A fost oprită astfel activitatea sucursalei Bucureşti şi aagenţiilor din Constanţa, Sibiu şi Ti­mi­şoa­ra, conturileclien­ţilor fiind transferate la BCR. De altfel, toatepro­prie­tăţile băn­cii au fost transferate direct către BCR, carea preluat şi activele necorporale, pre­cum şi infrastructuraope­raţională, inclusiv soft­ware-ul. Odată ce vor fi îndepliniteprocedurile din Marea Britanie, vor fi închise şi birourilecentrale de la Londra.

Înfiinţată în urmă cu 38 de ani ca un joint venture între fostaBancorex, Barclays Bank International şi Manufacturers HanoverInternational Banking Corporation, New York, Anglo-Romanian Bank aintrat în anul 1999 în proprietatea BCR.

În 2008, austriecii de la Erste au luat decizia să vândă bancainclusiv din cauza suprapunerii cu operaţiunile propriei sucursalede la Londra. Nu au găsit însă cumpărător în contextul crizei şiastfel s-a trecut la un proces de restructurare şi optimizare,fiind închisă mai întâi sucursala din Frank­furt, în 2009. Spresfârşitul lui 2010 Erste a luat decizia finală de dizolvare aentităţii: BCR preia portofoliul de clienţi şi afaceri alesucursalei din România, iar operaţiunile de la Londra suntlichidate, afacerile rămase urmând să fie preluate de sucursalabritanică a grupului austriac.

Anglo-Romanian Bank intrase pe pierdere în 2009, când aînregistrat un minus de 3,5 mil. euro. A încheiat anul 2010 tot "peroşu", cu o pierdere netă de peste 2,6 mil. euro, în condiţiile încare câştigul din dobânzi a scăzut cu 16%, până la 10,3 mil. euro.Profitul opera­ţio­nal înainte de provizioane a fost de nu­mai 684mil. euro, cu aproape 80% mai mic comparativ cu nivelul din 2009.De asemenea, activele bilanţiere au scăzut cu 22%, până la 225,2mil. euro.

Prin închiderea sucursa­lei Anglo-Romanian Bank numărulsucursalelor de bănci din UE care operează în România scade la opt:ING, Italo-Romena, Bank of Cyprus, Fortis, La Caixa, Blom BankFrance, Finicredito şi Citibank Europe - toate funcţionând pe bazaautorizaţiilor acordate de băncile centrale din ţările deorigine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO