Bănci și Asigurări

Anomalie în bănci: creditele firmelor mici sunt la fel de scumpe ca şi creditele de consum

Stephen Orlesky, CEO al  RIB

Dobânzile la creditele de consum sunt la acelaşi nivel cu al celor la creditele acordate firmelor mici şi mijlocii pentru că băncile au un apetit mai mare să crediteze clientela de retail.

Stephen Orlesky, CEO al RIB Dobânzile la creditele de consum sunt la acelaşi nivel cu al celor la creditele acordate firmelor mici şi mijlocii pentru că băncile au un apetit mai mare să crediteze clientela de retail.

Autor: Ciprian Botea

18.09.2014, 00:08 618

Bancherii afişează dobânzi de două cifre la creditele pentru investiţii acordate firmelor mici şi mijlocii, un cost comparabil cu cel al creditelor de consum fără garanţii, acesta fiind practic un barometru al lipsei apetitului băncilor de a credita economia reală.

Dobânzile nominale por­nesc de la 6-7% pe an şi pot ajunge la 13% pe an în cazul băncilor mari, dar la acestea se adaugă comisioane de acordare şi de gestiune care mai adaugă cel puţin două puncte procentuale la costul total. Asftel, costul efec­tiv porneşte de la 9% pe an. Dobân­da efectivă a unui credit de con­sum fără garanţii porneşte de la 10% pe an.

„Dobânzile la creditele de consum sunt la acelaşi nivel cu al celor la creditele acor­date firmelor mici şi mijlocii pentru că băncile au un apetit mai mare să cre­diteze clientela de retail. Nu cred că vor­bim neapărat de dobânzi mari la credite­le pentru IMM-uri, ci de dobânzi mici la cre­di­tele de consum, dobânzi care reflec­tă apetitul băncilor pentru cre­ditarea de retail“, afirmă Stephen Orlesky, CEO al Romanian Internatio­nal Bank (RIB).

Orlesky, care a preluat conducerea băncii în luna august, spune că IMM-urile vor reprezenta clientela-ţintă a RIB, în condiţiile în care nu există o concurenţă foarte mare, ceea ce ar permite băncii cu o cotă de piaţă de numai 0,1% în prezent să câştige teren. RIB şi-a schimbat acţionariatul şi a fost reca­pitalizată la sfârşitul anului trecut, iar acum se pregăteşte să reia creditarea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO