Bănci și Asigurări

ANPC a verificat 15 bănci şi a dat amenzi de 570.000 lei pentru practici incorecte în textul unor reclame sau contracte de credit

ANPC a verificat 15 bănci şi a dat amenzi de 570.000...

Autor: Roxana Rosu

23.10.2017, 16:52 773

Autoritatea pentru protectia consumatorului (ANPC) a derulat în perioada 28 august-6 octombrie un control la 15 operatori financiari bancari cu privire la respectarea legii în activităţile legate de publicitate, instituţia aplicând amenzi totale de 570.000 lei în urma verificărilor.

În cadrul acţiunii de control au fost verificati 15 operatori economici şi au fost încheiate şi 15 procese verbale de constatare a contravenţiei, cu privire la informaţiile din pliante, contractele de credit sau alte acţiuni de promovare a unor produse bancare. 

În plus, ANPC a acordat operatorilor financiar bancari verificaţi un termen de 30 de zile pentru a redacta contracte conforme cu prevederile legii şi să înceteze practicile comerciale incorecte.

De asemenea, instituţiile au la dispoziţie 15 de zile pentru a restitui clienţilor sumele incasate fara temei legal şi pentru a corecta neconformităţile cu prevederile legale constatate.

ANPC a cerut şi suspendarea campaniilor publicitare derulate de operatori până la intrarea lor în legalitate.

Raportul ANPC nu precizează care au fost băncile amendate. 

În ultimii doi ani ANPC a primit de la clienţii băncilor şi ai IFN-urilor circa 16.000 de plângeri. Amenzile aplicate anul trecut au însumat 1,7 milioane de lei, în timp ce sumele pe care băncile au fost nevoite să le restituie clienţilor au cumulat 3 milioane de lei. În 2017 amenzile au însumat 826.000 de lei, iar sumele restituite clienţilor s-au ridicat la circa 700.000 de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO