Bănci și Asigurări

Antreprenori: România mai are nevoie de 10 ani pentru un mediu antreprenorial prietenos. Antreprenorii români încă se feresc de bursă pentru finanţare şi aleg băncile, dar creşte interesul pentru fonduri europene

Antreprenori: România mai are nevoie de 10 ani pentru un...

Autor: Ştefan Stan

19.09.2016, 17:37 438

Aproape jumătate dintre antreprenorii români consideră că România mai are nevoie de aproximativ 10 ani pentru a dezvolta un mediu antreprenorial prietenos, potrivit unui studiu realizat de Raiffeisen Bank în cadrul proiectului „Arena Afacerilor”.

Antreprenorii români încep să caute mai multe metode de finanţare a afacerilor, inclusiv fonduri europene (21%), investitori strategici (3,5) şi ajutoare de stat sau programe guvernamentale (5%).

Principala metodă de finanţare a afacerilor rămâne creditul bancar, peste 55% dintre antreprenori susţinând că vor apela la credite în următoarele 12 luni. Comparatvi cu anul trecut, numărul antreprenorilor care se gândesc la finanţare prin credit bancar a scăzut cu 14%.

Antreprenorii români sunt în continuare reticenţi la finantarea prin piata de capital. Aceasta nu a fost votata ca opţiune de niciunul dintre antreprenorii care au participat în cadrul discuţiilor.

25% dintre antreprenorii participanti la sondaj se asteapta in acest an la o crestere intre 10% si 20% a cifrei lor de afaceri; cei mai optimisti antreprenori in privinta cresterii cifrei de afaceri sunt iesenii (91%), urmati de cei din Constanta si Cluj (86%), cei din Timisoara (83%) si din Pitesti (80%);

La capitolul „increderea in directia in care merge economia romaneasca”, 29% dintre antreprenori spun ca au încredere, în scădere accentuată faţă de 2015 (56%); peste 51% se declară „oarecum încrezători”, iar 18% nu cred că economia României merge în direcţia bună (anul trecut doar 4% se declarau neîncrezători). Cei mai optimişti în ceea ce priveşte evoluţia economică a României se dovedesc a fi antreprenorii din Cluj (37%), urmati indeaproape de cei din Timisoara (35%) – la fel ca in 2015. La polul opus se situeaza antreprenorii din Pitesti (12%).

33% dintre antreprenori consideră cel mai mare risc pentru afaceri in urmatoarele 6 luni este situatia economică şi politică din România, în timp ce de instabilitatea politică la nivel regional sau global sunt preocupati 27%. Volatilitatea pietelor de materii prime si a pietelor valutare a fost considerata de 22% dintre antreprenori riscul major, în timp ce 12% au mentionat situatia economica si politica din UE. Este demn de remarcat ca, pentru prima data, intre dificultatile mentionate de antreprenorii romani apare rectrutarea fortei e munca, educatia si formarea ei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO