Bănci și Asigurări

​Anul 2015 a fost anul băncilor centrale

​Anul 2015 a fost anul băncilor centrale

Autor: Liviu Popescu

31.12.2015, 13:44 402

Anul 2015 a fost anul băncilor centrale, iar 2016 ar putea fi anul în care pieţele de capital vor determina accelerarea reformelor structurale în economia mondială, scrie într-un raport al Băncii Transilvania semnat de Andrei Rădulescu, senior economist al băncii.

Rezerva Federală a SUA (Fed) a iniţat în luna decembrie un nou ciclu de politică monetară prin majorarea dobânzii, evoluţie despre care Rădulescu spune că “exprimă încrederea că prima economie a lumii poate performa şi fără dependenţa de politică monetară relaxată”.

Pe de altă parte, Banca Centrală Europeană (BCE), a intensificat în luna decembrie măsurile de relaxare monetară lansate în cadrul şedinţei din luna martie.

Despre sectorul bancar intern, economistul-şef al Băncii Transilvania scrie în raport că în anul 2015, procesul de însănătoşire în cadrul acestui sector a continuat, susţinut de creşterea creditării, ameliorarea venitului disponibil al populaţiei şi creşterea investiţiilor străine.

“Totodată, sectorul bancar a început să culeagă primele fructe ale îndelungatului proces de ajustare. Aceste aspecte sunt reflectate de continuarea tendinţei de scădere a ratei creditelor neperformante.”

Rata creditelor neperformante, adică restanţele mai mari de 90 de zile şi pentru care s-au iniţiat acţiuni de recuperare, a scăzut în luna octombrie la 12% din totalul împrumuturilor acordate de bănci, cu 0,3 puncte procentuale sub nivelul din luna precedentă. Comparativ cu nivelul atins în octombrie 2014, rata creditelor neperformante este mai mică cu 3,3 puncte procentuale, potrivit datelor BNR.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO