Bănci și Asigurări

Anul alegerilor la Banca Nationala

Anul alegerilor la Banca Nationala
05.01.2009, 17:40 96

Toamna acestui an va aduce alegeri pentru echipa de conducere a Bancii Nationale si Consiliul de Administratie, guvernatorul Mugur Isarescu urmand probabil sa candideze pentru un al patrulea mandat. Deja au inceput tatonarile in vederea obtinerii sprijinului politic necesar pentru aceste functii. La precedentele alegeri din septembrie 2004, pentru cele 9 posturi din conducerea BNR au candidat 20 de persoane, intre care parlamentari, personalitati din mediul academic si membri ai fostului Consiliu de Administratie. PSD a reusit sa-si impuna oamenii cu ajutorul UDMR si al PRM. Cel putin deocamdata nu se profileaza un contracadidat puternic pentru Mugur Isarescu. Posibili noi candidati la functii de conducere in BNR ar putea fi Lucian Croitoru, actual consilier al lui Isarescu, Mihai Tanasescu, fost ministru PSD al finantelor, Daniel Daianu, europarlamentar PNL, Eugen Radulescu, director de audit in BNR, Mihai Bogza, presedintele Bancpost si fost viceguvernator, Varujan Vosganian, fost ministru al finantelor, Valentin Lazea, economistul-sef al BNR sau Ionut Popescu, fost ministru al finantelor.

 
Mugur Isarescu, 59 de ani, guvernator
Conduce BNR de aproape 19 ani si isi doreste un nou mandat de guvernator, ceea ce inseamna ca ar urma sa gestioneze si trecerea la euro in 2014, conform calendarului oficial, dupa denominarea leului din 2005. Este cel mai longeviv demnitar de dupa 1989, continuand sa conduca BNR in timp ce la guvern s-au succedat sapte prim-ministri, are relatii bune cu principalele partide politice si nu are un competitor puternic. In septembrie 2004 a primit votul Parlamentului pentru un mandat de cinci ani, PSD si UDMR avand majoritatea.
 
Florin Georgescu, 55 de ani, prim-viceguvernator
A obtinut in toamna lui 2004 un mandat de prim-viceguvernator al BNR, fiind sustinut de PSD, din care si facea parte. Fost ministru al finantelor in Guvernul Vacaroiu, Georgescu fusese un critic al lui Isarescu in timpul mandatului de premier. La momentul alegerii ca prim-viceguvernator, a precizat ca este o pozitie suficienta pentru aspiratiile sale. Daca va candida pentru un nou mandat, are toata sustinerea politica necesara in Parlament. Se ocupa de supravegherea sistemului bancar, esentiala in noul context al crizei.
 
Cristian Popa, 44 de ani, viceguvernator
Este la al doilea mandat ca viceguvernator al BNR, fiind responsabil cu politica monetara. Este cel mai tanar membru al conducerii executive. In 2005 a gestionat pregatirile pentru strategia de tintire directa a inflatiei, prin care BNR a inceput sa se angajeze public sa reduca inflatia in fiecare an pana la un anumit nivel. In 2005 si 2007 inflatia a depasit intervalul de variatie peste tinta, la fel si in 2008. Popa este considerat un specialist in politica monetara, facand parte din noul val de economisti, de dupa 1990.
 
Eugen Dijmarescu, 61 de ani, viceguvernator
A condus in ultimii cinci ani operatiunile de piata ale BNR din pozitia de viceguvernator, fiind la primul mandat. In toamna lui 2004 el a fost sustinut in Parlament de PSD, putand obtine sprijin in continuare daca va candida din nou. Ca viceguvernator, Dijmarescu a supervizat si administrarea rezervei valutare, care a urcat cu 9,4 mld. euro. Inainte de a veni la BNR, a fost ministru responsabil cu comertul exterior in Cabinetul Nastase, iar inainte de 1990 fusese coleg cu Isarescu la Institutul de Economie Mondiala.
 
Silviu Cerna, 59 de ani, membru CA
Este cel mai longeviv membru al Consiliului de Administratie, alaturi de Isarescu. In 2004 a fost sustinut de PSD.
 
Maria Ene, 56 de ani, membru CA
A fost sustinuta in 2004 de PRM. Iesirea PRM din Parlament i-ar putea afecta sansele pentru un nou mandat.
 
Agnes Nagy, 51 de ani, membru CA
Este tot la primul mandat, fiind sustinuta la precedentele alegeri de UDMR, acum in opozitie.
 
Napoleon Pop, 64 de ani, membru CA
Este decanul de varsta al CA. El este la primul mandat, fiind sustinut in 2004 de PNL, acum in opozitie.
 
Virgiliu Stoenescu, 62 de ani, membru CA
Ee afla la primul mandat ca membru al CA. La alegerile din 2004 a fost sustinut de parlamentarii PSD.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO