Bănci și Asigurări

Anul bancar 2012 începe miercuri, 4 ianuarie

Anul bancar 2012 începe miercuri, 4 ianuarie

Autor: Razvan Voican

13.12.2011, 15:39 3379

Clienţii băncilor nu vor putea merge în sucursale pentru operaţiuni la începutul anului viitor decât pe 4 ianuarie după ce Banca Naţională a hotărât ca ziua de marţi, 3 ianuarie, care ar fi trebuit să fie prima zi de operaţiuni pentru sistemul bancar în noul an, să fie declarată zi nebancară pentru a le da un răgaz băncilor să-şi pregătească sistemele informatice pentru trecerea la standardele internaţionale de raportare financiară aplicabile din 2012.

Aceasta înseamnă că băncile nu vor începe să lucreze cu publicul decât miercuri, 4 ianuarie, şi tot atunci ar urma să fie decontate tranzacţiile care aveau ca dată 3 ianuarie.

BNR a anunţat că sistemul de plăţi în lei cu decontare în timp real ReGIS - folosit pentru tranzacţii de peste 50.000 de lei sau pentru cele urgente - nu va funcţiona.

De asemenea, va fi oprit şi sistemul SaFIR de depozitare şi decontare a instumentelor financiare, care realizează depozitarea titlurilor de stat şi este administrat tot de BNR.

"BNR a răspuns favorabil solicitării ARB ca ziua de 3 ianuarie să fie zi nebancară. Aceasta nu înseamnă zi nelucrătoare, ci dimpotrivă, va fi o zi de muncă <la cataramă>. Băncile aveau nevoie ca 3 ianuarie să fie zi nebancară, respectiv să nu fie încărcată de lucrul cu publicul pentru a putea să-şi adapteze sistemele la noul standard de contabilitate IFRS care se introduce din prima zi bancară a anului viitor", a declarat Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.

Băncile cu acţionar majoritar străin ţin de ani de zile situaţii financiare duble - în stan­dardele româneşti de contabilitate şi cele in­ternaţionale. "Este mai mult un proces de testare: se verifică soldurile, dacă func­ţionează sistemele in­formatice cum trebuie şi tot algoritmul de trans­punere", au explicat surse bancare.

Aşteptat de bancheri de mai mulţi ani, momentul trecerii la evidenţele contabile ţinute conform IFRS reprezintă un moment important pentru sistemul ban­car, iar acest pas face parte din angajamentele pe care BNR şi le-a asumat prin acordurile cu FMI şi UE.

Banca centrală a emis mai multe reglementări care nu vor permite ca situaţiile financiare ale băncilor să se transforme radical odată cu trecere la IFRS. Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR, a precizat recent că

s-au stabilit anumite filtre prudenţiale care să nu conducă la o creştere artificială a indicelui de solvabilitate al băncilor care să permită o reluare nesustenabilă a creditării. Practic, provizioanele şi pe IFRS vor fi calculate introducând aceste filtre prudenţiale de o asemenea manieră încât se vor apropia de normele actuale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO