Bănci și Asigurări

Anuntati cu doua zile inainte daca vreti sa scoateti mai mult de 5.000 de euro de la banca

Bancherii invoca riscul pastrarii unor sume mari in agentii pentru a justifica plafoanele de retragere

Bancherii invoca riscul pastrarii unor sume mari in agentii pentru a justifica plafoanele de retragere

20.05.2010, 23:10 6049

Bancherii sustin ca impunerea acestor limite tine de securitate."Este normal ca banca sa fie anuntata inainte pentru ca din motivede securitate nu se tin zeci de mii de euro intr-o agentie si acestinterval de timp este necesar tocmai pentru ca banca sa aiba timpsa vina cu banii respectivi", au declarat reprezentantii UniCreditTiriac Bank.

UniCredit onoreaza in aceeasi zi plati care nu depasesc 10.000de euro sau echivalent in timp ce pentru retrageri cuprinse intre10.000 si 100.000 de euro banca trebuie anuntata cu o zi inainte.Pentru plati cuprinse intre 100.000 si 500.000 de euro, banca trebuie anuntata cu douazile inainte, iar pentru sumele mai mari de o jumatate de milion deeuro intervalul dintre anunt si ridicarea sumei este de treizile.

Clientii pot ridica si intr-o singura zi sumele mai mari de500.000 de euro, dar trebuie sa plateasca un comision majorat cu unpunct procentual fata de valoarea standard, de 0,5% la lei si 0,6%la valuta.

In schimb, clientii Volksbank trebuie sa-si faca programare cu ozi inainte la casieria bancii pentru a retrage sume mai mari de3.000 de euro sau echivalentul in lei. Banca percepe un comision de0,4% pentru retragerile persoanelor fizice, dar in cazul in careclientii vor mai mult de 3.000 de euro fara programare trebuie saplateasca 1% din suma retrasa.

Doua drumuri la banca pentru propriii bani

In unele cazuri, procedurile sunt atat de birocratice, incatclientul trebuie sa se deplaseze de doua ori la banca pentru aretrage o suma de bani peste limita admisa. Astfel, la Alpha Banktrebuie depusa o cerere scrisa cu o zi inainte de eliberarea uneisume cuprinse intre 10.000 si 30.000 de lei sau 10.000 si 100.000de euro, sau cu doua zile inainte pentru sumele mai mari de 30.000de lei sau 100.000 de euro.

In conditii standard, Alpha nu percepe comision pentruretragerile de numerar din depozite, dar "poate onora si solicitariale clientilor in afara acestor termene, comisionul perceput inaceasta situatie fiind de 0,75%", au declarat reprezentantiibancii.

Raiffeisen cere anunt prealabil pentru sume mai mari de 15.000de lei sau de 5.000 de euro.

"Retragerile de numerar care depasesc plafonul de 15.000 de leisau 5.000 de euro (sau echivalent in alte valute) seanunta/programeaza de catre clientii persoane fizice si persoanejuridice cu cel putin o zi inainte", spune Magda Sandulescu,directorul directiei management pasive in divizia de retail aRaiffeisen Bank.

In cazul in care clientul uita sa anunte sau se afla intr-osituatie neprevazuta, trebuie sa cedeze bancii un comision de 1%aplicat sumelor care depasesc plafoanele mentionate. Comisionuleste dublu fata de taxa standard de 0,5% la retragere.

Cu doua zile inainte trebuie programate si retragerile denumerar mai mari de 5.000 de euro sau echivalent de la ProCreditBank.

Clientii platesc un comision de 0,4-0,5% pentru retragerile dincontul de economii sau contul curent, fiind insa gratuitaretragerea banilor din depozitele la termen in maximum cinci zilede la scadenta.

Nici clientii OTP nu platesc vreun cost suplimentar pentruretragerea banilor din depozitele la termen aflate la scadenta.Banca elibereaza in aceeasi zi sume mai mici de 5.000 de euro sauechivalent, retragerile cu o valoare mai mare trebuind anuntate cuo zi inainte. Pentru retragerile de la ghiseu clientii OTP platescun comision standard de 0,5%. Clientii Intesa Sanpaolo si GarantiBank trebuie sa anunte cu o zi inainte retragerea a mai mult de10.000 de lei. Pentru sumele mai mari de 50.000 de lei sau 5.000 deeuro, clientii Intesa trebuie sa anunte retragerea cu doua zileinainte. Garanti percepe un comision de 0,3-0,5% in functie devaluta, in timp ce Intesa are un comision de 0-0,6% in functie detipul contului si valoarea sumei retrase.

Cazurile in care clientii trebuie sa anunte inainte ca vor saretraga bani de la banca nu sunt insa foarte frecvente, inconditiile in care media depozitelor in banci ale populatiei nudepaseste 6.000 de lei, potrivit datelor Fondului de Garantare aDepozitelor Bancare. In acelasi timp, doar 0,2% din deponenti aueconomii mai mari de 50.000 de euro.

Comisioane mari in lupta cu cash-ul

De cativa ani, multe banci au lansat o adevarata lupta cuclientii obisnuiti sa faca tranzactii cu numerar. Au aplicatcomisioane duble sau triple pentru platile la ghiseu spre deosebirede cele realizate prin internet banking sau automate bancare.

De asemenea, s-a ajuns la taxarea depunerii de numerar in cont.De exemplu, BCR, cea mai mare de pe piata, taxeaza cu 1 leu ooperatiune de depunere in propriul cont, chiar daca este vorba decativa lei sau zeci de lei. Pentru depunerile de numerat inconturile altor clienti comisioanele pornesc de la 4 lei si potajunge la 20 de lei, in functie de suma.

Mai ales bancile cu retele teritoriale de sute de unitatiinregistreaza costuri importante cu transportul si administrareanumerarului. Astfel, BCR si-a infiintat recent o firma specializatain procesarea cash-ului, externalizand operatiunile aferente.

Banca Nationala a redus in aceasta primavara comisioanelepercepute bancilor pentru alimentarea cu bancnote si monede, insareducerea nu se vede si la clienti atat timp cat veniturile dincomisioane in general scad abrupt.

Tot din cauza costurilor mari cu transportul si administrarea,bancilor nu le place sa lucreze cu monede, pentru care aplica taxesi mai mari si din aceasta cauza nici nu ajung pe piata, Romaniafiind una dintre tarile UE cu cele mai mari probleme atunci candclientul are de primit rest de la comerciant.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO