Bănci și Asigurări

Apar scăderi de dobânzi şi la credite: UniCredit a tăiat până la 3 puncte din costul ipotecarelor în lei

Foto: Mihai Dăscălescu

Foto: Mihai Dăscălescu

Autor: Andra Oprescu

09.09.2014, 16:20 1441

UniCredit Tiriac, o bancă de top zece din sistem, a redus de ieri cu până la 3,2 puncte procentuale dobânzile percepute la creditele în lei garantate cu ipotecă. Cea mai mare reducere a dobânzii aplicată de bancă, de 3,2 puncte procentuale, este cea la creditele de nevoi personale cu ipotecă care presupun dobândă fixă în primii trei ani şi apoi dobândă variabilă.

Dobânda variabilă începând cu anul patru este formată din indicatorul Robor la 3 luni (aflat în prezent la 2,5% pe an) plus o marjă de 3%. În cazul în care clientul optează pentru o dobândă variabilă pe întreaga perioadă a creditului, reducerea este de 2 puncte procentuale. După ultima ajustare, dobânda a coborât la 5,41% (Robor la 3 luni +3%). Pentru creditele ipotecare cu dobândă fixă în primii trei ani, aceasta a fost redusă de la 6,53% la 4,95%.

WikiZF: Profilul companieiUniCredit Tiriac

Începând cu anul patru dobânda devine Robor la 3 luni+2% (4,41% în condiţiile din prezent). Reducerile la dobânzile aplicate creditelor au întârziat până acum să apară şi sunt bine-venite în contextul în care cererea de credite este redusă. Deşi creditele la lei au avut o uşoară creştere, aceasta a fost mult inferioară scăderii componentei  în valută a creditelor. Programul de relaxare monetară derulat de BNR a avut efecte mai mult pe partea dobânzilor la depozite, care au scăzut chiar şi spre 2% în cazul băncilor de talie mare. Banca centrală a redus de mai multe ori dobânda-cheie în ultimul an, iar după ultima reducere, la începutul lunii august, nivelul acesteia a ajuns la un minim de 3,25% pe an.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO