Bănci și Asigurări

Aprecierea dolarului a şters 100 de milioane de euro din rezerva de aur a BNR în ultimii cinci ani

Aprecierea dolarului a şters 100 de milioane de euro din...

Autor: Liviu Popescu

10.12.2015, 00:05 950

Rezerva de aur a Băncii Naţionale a stagnat în ultimii cinci ani la nivelul de 103,7 tone, însă valoarea acesteia s-a redus în acest interval de timp cu aproximativ 100 mil. euro, la circa 3,35 mld. euro, în condiţiile în care leul a pierdut 5% în faţa euro, reiese din datele BNR.

Pe pieţe internaţionale, cotaţia metalului galben a scăzut cu circa 24% de la începutul anului 2011 şi până în prezent, de la aproximativ 1.400 de dolari pe uncie la circa 1.080 de dolari pe uncie, pe fondul aprecierii dolarului american, potrivit datelor Reuters. O uncie are aproximativ 31,1 grame.

La Bucureşti, cotaţia unui gram de aur s-a redus în perioada analizată cu doar 2%, de la 145 de lei la 142 de lei/gram. BNR calculează, cotaţia aurului în funcţie de cotaţiile de pe pieţele internaţionale.

În acest interval de timp, dolarul american s-a apreciat cu aproape o treime în faţa leului, în timp ce euro a câştigat 5% în raport cu moneda naţională. În ultima perioadă de timp, poziţionarea pe o pantă ascendentă a dolarului american, determinată de aşteptarea investitorilor privind înăsprirea politicii monetare de către Banca Federală a SUA, a dus la scăderea cotaţiei aurului. Una dintre explicaţii poate fi faptul că mulţi investitori s-au orientat către activele denominate în dolari americani, anticipând o creştere a dobânzii Fed.

„Aurul a mai redus din pierderile recente, beneficiind de scăderea dolarului american, dar creşterea a fost limitată de aşteptările privind înăsprirea politicii monetare de către Fed“, scriu analiştii Piraeus Bank într-o notă.

Măsurile de relaxare monetară (scăderi de dobândă alături de infuzii de capital) luate de Fed au alimentat un raliu al aurului până în 2013. Aurul a atins maximul de 1.800 de dolar/uncie în august 2011.

BNR are cele mai mari rezerve de aur dintre ţările din Europa Centrală şi de Est deşi nu a mai cumpărat aur din anul 2000. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO