Bănci și Asigurări

Aproape 6 milioane de români riscă amendă dacă nu îşi asigură casele în două săptămâni

1,5 milioane de români au asigurare facultativă de locuinţă şi aproape 600.000 au cumpărat poliţe de la PAID

Autor: Ciprian Valentin Botea

30.06.2011, 00:07 2846

Cine nu şi-a asigurat până acum casa sau apartamentul mai are ladispoziţie doar două săptămâni pentru a cumpăra o poliţă, în cazcontrar riscând să primească o amendă între 100 şi 500 de lei. Datalimită este 15 iulie. Doar un sfert din cei opt milioane deproprietari din România sunt asiguraţi în acest moment printr-opoliţă obligatorie sau facultativă.

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), compania careemite poliţele de asigurare obligatorie, a încheiat până acumaproximativ 575.000 de poliţe de asigurare obligatorie, ceea ceînseamnă un grad de cuprindere de 7% din numărut total allocuinţelor din România. Primele brute subscrise de companiedepăşesc 10 milioane de euro. La acestea se mai adaugă 1,6 milioanede locuinţe asigurate prin poliţe facultative.

"Sunt circa 575.000 de poliţe de asigurare obligatorie încheiatepână în prezent şi estimez că vom atinge pragul de 600.000 depoliţe în câteva zile. Ritmul de subscriere a accelerat în ultimaperioadă şi se vând câteva mii de poliţe în fiecare zi", a declaratMarius Bulugea, directorul general al PAID.

Numărul poliţelor emise zilnic a crescut în ultima lună şijumătate de cinci ori faţă de ritmul de subscriere consemnat înprimăvară. Astfel, dacă în martie-aprilie se emiteau mai puţin de500 de poliţe în fiecare zi, de la jumătatea lunii mai şi până înprezent s-au vândut în medie circa 2.500 de poliţe pe zi. Numărulclienţilor noi a scăzut dramatic la începutul anului după ceMinisterul de Interne a amânat cu şase luni data la care asigurarealocuinţelor devine obligatorie, în caz contrar proprietarii urmândsă fie sancţionaţi de către primării. Amenda este cuprinsă între100 şi 500 de lei.

Marius Bulugea, directorul general al PAID: Orice primărie poate să depisteze proprietarii care nu au asigurare. Primăriile au primit conturi cu nume de utilizator şi parolă şi pot verifica dacă locuinţele sunt asigurate sau nu.Opoliţă obligatorie costă 10 sau 20 de euro în funcţie de materialuldin care este construită locuinţa şi acoperă daunele produse decutremure, inundaţii sau alunecări de teren în limita a 10.000 şirespectiv 20.000 de euro. O poliţă facultativă este mai scumpă,ajungând în medie la 50 de euro, dar acoperă mai multe riscuri şisumele asigurate sunt mai mari.

Legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor a fostmodificată de către deputaţi la sfârşitul anului trecut astfelîncât proprietarii care au încheiat o asigurare facultativă careacoperă riscurile de cutremur, inundaţie sau alunecare de teren sănu mai fie obligaţi să cumpere şi o poliţă obligatorie.

PAID a intrat astfel în competiţie directă cu ceilalţiasigurători, iar unii asigurători - chiar şi dintre acţionariiorganizaţiei - au venit deja pe piaţă cu produse similare.

Gradul de cuprindere în asigurare ajunge acum la 27% din totalullocuinţelor din România. "Legea asigurărilor obligatorii a fost unmotor de creştere şi pentru asigurările facultative de locuinţe",spune Bulugea.

PAID şi-a început activitatea în iulie anul trecut, iar pânăacum are o bază de date cu peste patru milioane de locuinţe.Primăriile trebuie să transmită către sistemul informatic alcompaniei listele proprietarilor de locuinţe, dar nu toate auaceste date în format electronic, ceea ce a încetinit procesul decentralizare a informaţiilor.

În schimb, toate primăriile au acces la baza de date cu poliţeleîncheiate de PAID.

"Orice primărie poate să depisteze proprietarii care nu auasigurare. Primăriile au primit conturi cu nume de utilizator şiparolă şi pot verifica dacă locuinţele de pe raza comunei sauoraşului sunt asigurate sau nu", a precizat Bulugea.

PAID renegociază în prezent contractul de reasigurare, care vaavea o capacitate de reasigurare de 200 mil. euro. Bulugea spune cădeocamdată nu există însă discuţii pentru majorarea tarifelor, cutoate că preţurile actuale au fost calculate la un grad deasigurare de opt milioane de locuinţe.

Compania a înregistrat până acum 40 de daune, 22 de dosare fiindsoluţionate deja. PAID este deţinută de 13 asigurători, Astra,Groupama şi Platinum deţinând câte o participaţie de 15%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO