Bănci și Asigurări

ASF a aprobat planul de măsuri aplicat de CertAsig pentru alinierea la Solvency II

ASF a aprobat planul de măsuri aplicat de CertAsig...

Autor: Raluca Ghinea

12.01.2016, 00:00 161

CertAsig a primit aprobarea din partea Autorităţii de Supraveghere Financiară pentru implementarea măsurilor care vizează alinierea la cerinţele Solvency II, aplicate de la 1 ianuarie, după ce exerciţiul BSRE a indicat probleme de solvabilitate la finele lui 2014. ASF a încheiat la finele lunii noiembrie programul de evaluare a activelor şi pasivelor (Balance Sheet Review Extended - BSRE) pentru 21 de societăţi de asigurare, cu o cotă de piaţă de circa 20%, acesta evaluând soliditatea financiară şi situaţia solvabilităţii societăţilor de asigurare participante, în baza regimului de Solvabilitate I, prin intermediul analizelor efectuate pentru data de referinţă 31 decembrie 2014, dar şi nivelul de pregătire a societăţilor participante de a face faţă prevederilor regimului de Solvabilitate II.

Exerciţiul a indicat că CertAsig nu respecta, din perspectiva cerinţelor Solvency I, prevederile legale referitoare la solvabilitate şi la acoperirea rezervelor tehnice cu active admise, iar din perspectiva Solvency II nu îndeplinea cerinţa de capital de solvabilitate. Compania a anunţat ulterior că îndeplinea, încă din luna septembrie, atât cerinţele Solvency I, cât şi pe cele ale Solvency II, prezentând autorităţii de reglementare o detaliere a măsurilor implementate în cursul anului trecut, care au primit aviz favorabil din partea ASF. CertAsig estimează că anul trecut a înregistrat o creştere de 12% a volumului subscris, ajungând la prime brute subscrise în valoare de 14,5 mil. euro, în urcare cu 11,5% faţă de anul precedent, când a consemnat prime brute subscrise de 13 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO