Bănci și Asigurări

ASF a decis intrarea Euroins în procedura de redresare financiară pe bază de plan

ASF a decis intrarea Euroins în procedura de redresare...

Autor: Liviu Popescu

15.10.2015, 00:03 1110
Autoritatea de Supraveghere Finan­ciară (ASF) a decis ieri deschiderea pro­cedurii de redresare financiară pe bază de plan a companiei de asigurări Euroins, un jucător de top cinci în funcţie de subscrieri, având ca obiectiv restabilirea situaţiei financiare în termen de un an.

„Decizia ASF se bazează pe concluziile unui raport de control privind activitatea şi managementul financiar al Euroins, care a scos în evidenţă o serie de deficienţe privind solvabilitatea şi nivelul capitalului. De asemenea, Consiliul ASF a avut în vedere iden­tificarea, pe baza situaţiilor financiare de la 30 iunie 2015, a unui ne­cesar minim de ca­pital insuficient acoperit prin aportul de 200 milioane de lei asumat de acţionarii societăţii pentru luna octom­brie a acestui an, în contextul cerinţelor suplimentare de li­chiditate şi de capital rezultate din aplicarea, de la 1 ianuarie 2016, a noilor norme de su­pra­veghere Solvabilitate II“, se arată într-un comunicat al instituţiei.

ASF menţionează că în cel mult 20 de zile de la comunicarea deciziei, Euroins are obli­gaţia de a depune la ASF planul de re­dre­sare care să includă atât o estimare a re­surselor financiare cu care se intenţionează corec­tarea marjei de solvabilitate, pro­gramele de reasigurare, cât şi un program de stingere a datoriilor. De asemenea, Euroins va transmite lu­nar către ASF un raport privind stadiul rea­lizării măsurilor pe care societatea şi le va asuma prin planul de redresare.

La 20 august, ASF a anunţat că Euroins tre­buie să refacă planul de măsuri de re­dresare pe care l-a propus autorităţii, după tes­tele de stres BSR (Balance Sheet Review), întrucât acesta nu acoperă integral ne­ce­si­tăţile de ajustare rezultate din exerciţiul BSR.

Planul iniţial prevede două majorări de capital social de câte 100 mil. lei, până la 31 decembrie 2015, respectiv 30 iunie 2016, pre­cum şi un nou contract de reasigurare pentru RCA.

Euroins, asigurător controlat de grupul bulgar Eurohold, este cel mai mare asigurător de răspundere civilă auto de pe piaţa locală, cu o cotă de piaţă de 20%.

Asigurătorul a înregistrat subscrieri de 360 mil. lei la jumătatea acestui an şi se poziţiona astfel pe locul cinci în topul asigu­ră­torilor în funcţie de subscrieri.

Afacerile Euroins au fost mai mari cu 60% în iunie decât în aceeaşi perioadă din 2014, avansul asi­gurătorului venind din poliţele auto obli­gatorii (RCA). Euroins are un porto­foliu format în proporţie de 95% din poliţe RCA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO